Hyppää sisältöön

Elton John, Maradona, Almodóvar ja Tarantino – suomalaiselokuvat hyvässä seurassa Cannesin elokuvajuhlilla

Kaksi suomalaista elokuvaa saa maailmanensi-iltansa tänään alkavilla Cannesin elokuvajuhlilla.

Koirat eivät käytä housuja -elokuva Kuva: Helsinki Filmi

Salamavalot välkkyvät ja punainen matto täyttyy tähdistä, kun maailman elokuva-alan kerma kokoontuu Ranskan Rivieralle juhlimaan elokuvia. Tänä vuonna 72. kertaa järjestettävät Cannesin elokuvajuhlat käynnistyvät tiistai-iltana Jim Jarmuschin zombie-komedian The Dead Don’t Die näytöksellä.

Lähes kaksi viikkoa kestävän festivaalin aikana Cannesin rantabulevardia kulkee elokuvatähtien ohella muita silmäätekeviä. Esimerkiksi muusikko Elton John ja jalkapalloilija Diego Maradona on kutsuttu festivaalille juhlistamaan heidän elämästään kertovia elokuvia.

Diego Maradona- elokuvasta. Kuva: Festival de Cannes 2019

Elton Johnin uran huippuja ja allikkoja kuvaavassa Rocketman-elokuvassa maailmankuulua pop-tähteä esittää brittinäyttelijä Taron Egerton. Maradona puolestaan on itse pääosassa Amy ja Senna -elokuvien ohjaajan Asif Kapadian uusimmassa teoksessa Diego Maradona, joka kertoo futisjumalan skandaalinkäryisistä Napolin-vuosista.

Tähtien joukossa nähdään myös suomalaisia. Festivaalilla saavat maailmanensi-iltansa Teemu Nikin lyhytelokuva All Inclusive ja J-P Valkeapään kolmas pitkä elokuva Koirat eivät käytä housuja.

Kahvia janoavat zombiet ja muut odotetut elokuvat

Cannesin avajaiselokuvaa The Dead Don’t Die on mainostettu sen nimekkäällä näyttelijäkaartilla (siirryt toiseen palveluun). Elokuvan tyhmiä poliiseja ja kahvinhimoisia zombeja näyttelevät muun muassa Bill Murray, Adam Driver, Tilda Swinton, Iggy Pop, Steve Buscemi, RZA, Selena Gomez ja Tom Waits.

Tähtien määrä ei suinkaan vähene ensi viikolla, kun Quentin Tarantino tuo Cannesiin uusimman elokuvansa Once Upon a Time in Hollywood. Charles Mansonin johtaman kultin 1960-luvun lopussa tekemiin veritekoihin perustuvassa elokuvassa nähdään muun muassa Leonardo DiCaprio, Brad Pitt, Margot Robbie sekä maaliskuussa kuollut Luke Perry viimeisessä roolissaan.

Once Upon a Time in Hollywood- elokuva. Kuva: CTMG

Festivaalin odotetuimpiin elokuviin lukeutuvat myös Pedro Almodóvarin omaelämäkerrallinen Dolor y Gloria, belgialaisten Dardennen veljesten Le jeune Ahmed ja edellisellä elokuvallaan Minä, Daniel Blake (2016) Kultaisen palmun voittaneen Ken Loachin uusin brittiyhteiskunnan epäkohtia luotaavaa Sorry We Missed You.

Meksikolaisohjaaja Alejandro González Iñárritun johtama jury jakaa himoitun Kultaisen palmun päätösgaalassa ensi viikon lauantaina. Iñarritun lisäksi raatiin kuuluvat sarjakuvataiteilija Enki Bilal, näyttelijättäret Maimouna N’Diaye ja Elle Fanning sekä elokuvaohjaajat Robin Campillo, Yorgos Lanthimos, Pawel Pawlikowski, Kelly Reichardt ja Alice Rohrwacher.

Cannesin elokuvajuhlia on tänäkin vuonna arvosteltu naisohjaajien elokuvien ylenkatsomisesta. Festivaalin taiteellinen johtaja Thierry Fremaux toisti maanantaina pitämässään lehdistötilaisuudessa, että festivaali aikoo kieltäytyä asettamasta elokuvilleen sukupuolikiintiöitä. Tänä vuonna festivaalin kilpasarjan 21 elokuvasta vain neljä on ohjannut nainen.

Elokuvajuhlien muussa ohjelmistossa naisohjaajat ovat paremmin edustettuina. Festivaalin virallisen kakkossarjan Un Certain Regardin elokuvista melkein puolet ovat naisen ohjaamia. Valinta voi näyttää suuntaa festivaalin tulevaisuudelle, sillä Un Certain Regardiin pääsemistä pidetään nuorten tekijöiden porttina Cannesin ohjelmistoon.

Pedro Almodóvarin omaelämäkerrallinen Pain & Glory. Kuva: Festival de Cannes 2019

Muureja ja yhteisöllisiä kokemuksia

Juryn puheenjohtaja Alejandro Gonzalez Iñarritu otti tiistai-iltapäivän lehdistötilaisuudessa kantaa Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpin politiikkaan. Kysyttäessä Trumpin vaatimuksista rakentaa Yhdysvaltain ja Meksikon välille muuri, meksikolaisohjaaja sanoi oikean ongelman olevan välinpitämättömyys.

– Kun ihmiset eivät tiedä, heitä on helppo manipuloida, ohjaaja sanoi.

Iñarritu kertoi pyrkineensä lisäämään ymmärrystä pakolaiskokemusta kohtaan Cannesissa kaksi vuotta sitten ensi-iltansa saaneella virtuaalitodellisuus-elokuvallaan Carne y Arena.

Puheenjohtaja äityi lehdistötilaisuudessa myös puolustamaan elokuvateattereita.

– Elokuva syntyi alun perin yhteisöllisenä kokemuksena. Minulla ei ole mitään puhelimia ja tabletteja vastaan, mutta niissä on kyse eri kokemuksesta. Niiden ei pitäisi sulkea toisiaan pois, ohjaaja sanoi.

Hyvin erilaisista taustoista tuleville raatilaisille on enteilty hankalia hetkiä yhteisymmärrykseen pääsemiseksi. Huomiota on herättänyt etukäteen myös se, että juryyn kuuluva näyttelijä Elle Fanning on vasta 21-vuotias.

– Kyllä minä olen nuori. Mutta minä myös aloitin elokuvaurani nuorena ja parhaiden kanssa. Olen ylpeä siitä, että voin edustaa nuorison ääntä tällä festivaalilla, Fanning sanoi. Näyttelijättären ensimmäinen elokuvarooli oli vuonna 2006 Iñarritun elokuvassa Babel.

Suomalainen elokuva yhä esillä

Tänä vuonna Cannesin ohjelmistossa nähdään poikkeuksellisesti kaksi suomalaista teosta. Lyhytelokuvien kilpasarjassa esitettävä All Inclusive on Armomurhaaja-elokuvan sekä #Lovemilla ja Sekasin -sarjojen ohjaajan Teemu Nikin uusin teos. Lähes 4 000 ehdokkaan joukosta valittu lyhytelokuva kisaa Kultaisesta palmusta kymmenen muun elokuvan kanssa.

All Inclusive kertoo elämän päähän potkimasta keski-ikäisestä Kalervosta (Lauri Maijala), joka saa tilaisuuden kostaa kokemansa nöyryytykset. Odotettavissa on Nikin aiempien teosten tavoin arkisten tunteiden käsittelyä pikimustan huumorin keinoin.

All Inclusive- elokuva. Kuva: Festival de Cannes 2019

Viimeksi lyhytelokuvien kilpasarjassa nähtiin suomalainen elokuva kaksi vuotta sitten, kun Teppo Airaksisen Katto sai juryn erikoismaininnan festivaalilla. Sitä edellinen kerta on vuodelta 2001, jolloin Kari Juusosen lyhytanimaatio Pizza Passionata palkittiinsarjan kakkospalkinnolla.

All Inclusive on Teemu Nikin ensimmäinen elokuva Cannesin elokuvajuhlilla.

Miten käy housuttomien koirien?

Ensikertalaisena Rivieralle saapuu myös J-P Valkeapää, jonka aiemmat pitkät elokuvat Muukalainen (2009) ja He ovat paenneet (2014) saivat kumpikin maailmanensi-iltansa Venetsian elokuvajuhlilla.

Valkeapään elokuvan pääosissa nähdään Pekka Strang ja Krista Kosonen. Maailmanensi-illan alla elokuvan juonesta on tihkunut julkisuuteen vain vähän tietoja. Strang esittää vaimonsa tapaturmaisesti menettänyttä Juhaa, joka löytää yhteyden vaimoonsa salaperäisen dominan avulla.

Ohjaaja Valkeapää on kuvaillut uutuuttaan lempeäksi elokuvaksi sadomasokismista (siirryt toiseen palveluun).

Koirat eivät käytä housuja saa maailmanensi-iltansa ensi viikon tiistaina osana festivaalin tärkeimmän sivusarjan Director’s Fortnightin ohjelmistoa. Edellinen suomalaiselokuva sarjassa oli Aki Kaurismäen Pidä huivista kiinni, Tatjana vuonna 1994.

Jukka-Pekka Valkeapään kolmas pitkä elokuva Koirat eivät käytä housuja. Kuva: Helsinki Filmi

Cannes onkin perinteisesti ollut suomalaisittain lähinnä Kaurismäen elokuvien näyttämö, vaikka silloin tällöin muutama muukin ohjaaja on piipahtanut Rivieralla.

Uudet tuulet ovat kuitenkin puhaltaneet siitä asti, kun Juho Kuosmasen esikoisohjaus Hymyilevä mies (2016) teki uutta suomalaista elokuvaa tunnetuksi voittamalla Un Certain Regard -sarjan pääpalkinnon kolme vuotta sitten.

Siitä lähtien myös Hymyilevän miehen tekijät ovat olleet läsnä elokuvajuhlilla. Tämäkään vuosi ei ole poikkeus, sillä elokuvan toinen käsikirjoittaja Mikko Myllylahti esittelee tekeillä olevaa ensimmäistä pitkää ohjaustaan Metsurin tarina alan ammattilaisille festivaalin Cinefondation L’Atelier-sarjassa.

Viime vuonna festivaalilla nähtiin yksi suomalainen elokuva. Se oli Myllylahden lyhytelokuva Tiikeri, joka esitettiin elokuvajuhlien Critics’ Week -sivusarjassa.

.
.