Facebook-päivitys laukaisi mellakoita Sri Lankassa – hallitus esti pääsyn someen ja määräsi ulkonaliikkumiskiellon

Paikallisen muslimiasukkaan mukaan poliisi ja armeija ovat seuranneet vierestä, kun mellakoitsijat ovat hyökänneet moskeijoihin ja muslimien omistamiin kauppoihin.

Sri Lanka
Sri Lankan poliisi tarkastaa rikshaa.
Poliisi tarkasti riksakuskin henkilöpapereita pääkaupungissa Colombossa 13. toukokuuta. Sunnuntaina alkaneet mellakat ovat levinneet eri puolille Sri Lankaa.Lakruwan Wanniarachchi / AFP

Sri Lankan poliisi on käyttänyt kyynelkaasua hajoittaakseen väkijoukkoja, jotka ovat hyökänneet moskeijoihin ja muslimien omistamiin kauppoihin eri puolilla maata. Uutistoimisto AFP kertoi illalla, että 45-vuotias muslimimies surmattiin mellakoiden yhteydessä Puttalamin piirikunnassa maan luoteisprovinssissa.

Saarivaltioon on määrätty öinen kuuden tunnin ulkonaliikkumiskielto. Lisäksi useisiin sosiaalisen median palveluihin pääsy on estetty sen jälkeen, kun muslimimiehen Facebook-päivytys johti mellakoihin eilen Chilawin kaupungissa maan länsirannikolla.

Tilanne on kiristynyt Sri Lankassa viime kuun terrori-iskujen jälkeen, joissa kuoli lähes 260 ihmistä, kun ääri-islamistit iskivät kirkkoihin ja hotelleihin.

"Poliisi kehottanut muslimeja pysymään sisällä"

Sri Lankan luoteisprovinssissa muslimialueen asukas kuvaili uutistoimisto Reutersille, kuinka sadat mellakoitsijat polttivat moskeijoita ja hyökkäsivät muslimien omistamiin kauppoihin.

– Poliisi ja armeija vain seuraavat sivusta mellakointia. Kun olemme yrittäneet poistua kotoamme, on poliisi sanonut, että meidän täytyy pysyä sisällä, kertoi asukas.

Viranomaiset ovat estäneet väliaikaisesti pääsyn muun muassa Facebookiin ja WhatsAppiin. Toimiin ryhdyttiin, kun muslimimies julkaisi sunnuntaina Facebook-päivityksen, joka koettiin uhkaavaksi. Sittemmin pidätetty 38-vuotias mies kirjoitti Facebookissa "älkää naurako enää, yhtenä päivänä tulette itkemään”.

Sri Lankan johtava kännykkäoperaattori Dialog Axiata kertoi saaneensa ohjeet sulkea väliaikaisesti myös Instagram, Youtube, Viber, IMO ja Snapchat.

Lähteet: Reuters, AFP