Hyppää sisältöön

Morsiussaaren tonttikiistaan haetaan taas ratkaisua – myyntihinta pysyy 65 eurossa, vuokraa kaupunginhallitus korotti

Morsiussaaren tonttien neliöhinnaksi esitetään 65 euroa ja vuokraksi viittä prosenttia myyntihinnasta.

Kuva: Kalle Niskala / Yle

Kiistellyn Morsiussaaren tonttien lähtöhinnaksi on Kokkolassa jäämässä 65 euroa neliöltä. Sen sijaan vuokra nousee suunnitellusta. Asia menee vielä kaupunginvaltuustoon.

65 eurolla neliöltä tontti hinnoitellaan 1200 neliöön asti. Sen ylittävän alueen hinta on 2 euroa neliöltä. Tonttien lähtöarvoon vaikuttavat muun muassa ilmansuunta ja näkymä.

Kaupunginhallituksessa Pentti Haimakainen esitti lähtoarvoksi 60 euroa ja Pirkko Häli kannatti esitystä. Esitys kaatui kuitenkin äänin 9–2, yksi äänesti tyhjää.

Timo Sillanpää puolestaan esitti 70 euron lähtöhintaa. Esitys raukesi kannattamattomana.

Jos tontilla on suojeltava huvilarakennus, myyntihintaan tulisi 10 prosentin alennus.

Nykyiset vuokralaiset voivat vuokrata tontin huvilakäyttöön kymmeneksi vuodeksi. Vuokran suuruudeksi kaupunginhallitus äänesti 5 prosenttia myyntihinnasta aiemman 2,5 prosentin sijasta.

Korotusta esitti Timo Sillanpää, ja esitys voitti äänin 6–5, yksi äänesti tyhjää.

Kaupunginhallitus äänesti myös muun muassa siitä, laskisiko kookas merimerkki tontilla näkymäprosenttia. Äänet jakautuivat 6–6 ja puheenjohtajan ääni ratkaisi. Asiaa esittänyt Pirkko Häli jätti päätökseen eriävän mielipiteen tältä osin.

Tonttien arvo jakaa myös paikallisten kiinteistönvälittäjien näkemyksiä: Ylen kyselyssä osa piti 65 euron neliöhintaa liian matalana, osa korkeana ja parin mielestä hinta on kohdillaan.

Morsiussaaren tonteista on kiistelty siitä asti, kun kaupunki toissavuonna muutti huvila-alueen pientaloalueeksi. Joulukuussa valtuusto palautti tonttien hinnoittelu- ja luovutusperiaatteet uuteen valmisteluun yhden äänen enemmistöllä.

LUE MYÖS:

.
.