HS: Naisilla isommat tulot kuin miehillä monessa Lapin kunnassa

Monet lappilaiset miehet tekevät usein pätkä- ja sesonkitöitä esimerkiksi poronhoidossa ja matkailussa, kun taas naisilla on usein enemmän päätoimista työtä julkisella sektorilla, selitetään Verohallinnosta.

Palkka ja työsuhde-edut
Poronvasa poroerottelussa.
Arkistokuva poromiehestäKaisa Siren / AOP

Naisilla on miehiä paremmat tulot monessa Lapin kunnassa, kertoo Helsingin Sanomat (siirryt toiseen palveluun). Lehden selvityksen mukaan Lapissa on kymmenen kuntaa, joissa naisilla on miehiä suuremmat keskimääräiset palkkatulot.

Miehiin verrattuna korkeimmat tulot naisilla on Utsjoella, jossa naisten palkka on yli kaksinkertainen miehiin verrattuna. Sallassa naisten tulot ovat 1,5-kertaiset miehiin verrattuna.

Verohallinnosta arvioidaan Helsingin Sanomille, että Lapin tilanne selittyy sillä, että Lapissa miehistä suurempi osuus työskentelee rakennus- ja valmistustyöntekijänä kuin Etelä-Suomessa, jossa miehillä on paljon johto- ja kehittämistehtäviä.

Sekin vaikuttaa, että monet lappilaiset miehet tekevät usein pätkä- ja sesonkitöitä esimerkiksi poronhoidossa ja matkailussa, kun taas naisilla on usein enemmän päätoimista työtä julkisella sektorilla.

– Lapista puuttuu kovapalkkaisia töitä, Verohal­linnon ekonomisti Aki Savolainen kiteyttää.

Sallan kunnanjohtaja Erkki Parkkinen sanoo lehdessä, että sallalaiset naiset ovat miehiä koulutetumpia ja kunnassa on hyväpalkkaisia ympärivuotisia työpaikkoja enemmän naisten kuin miesten suosimilla aloilla. Lisäksi miehiä on enemmän työttöminä Sallassa.

Helsingin Sanomien vertailussa on verrattu miesten ja naisten mediaanipalkkoja vuodelta 2017. Mediaani tarkoittaa suuruusjärjestyksessä keskimmäistä lukua.