Nasa: Kuu kutistuu

Kutistuminen johtuu Nasan mukaan siitä, että Kuun ydin pikkuhiljaa viilenee.

Kuu
kuu jonka edestä lentää joutsenia
Kuussa ei ole mannerlaattoja.Ismo Pekkarinen / AOP

Maapallon kiertolainen Kuu on hiljalleen kutistumassa, kertoo Yhdysvaltain avaruushallinto Nasa.

Nasa on tutkinut tuhansia valokuvia, jotka on otettu Kuun pohjoisnavan lähellä, Kylmyyden meressä sijaitsevalla tutkimusasemalla.

Tutkijat olivat luulleet, että alue on geologisesti täysin kuollut ja muuttumaton. Kuvien tutkiminen paljasti, että Kuun pintaan oli ilmestynyt halkeamia.

Kuussa ei ole mannerlaattoja, joten kuussa tapahtuva tektoninen toiminta liittyy siihen, että kuun ydin hiljalleen menettää lämpöään. Tuolloin Kuun ohut ja hauras pinta rypistyy samaan tapaan kuin kuivuva viinirypäle muuttuu rusinaksi. Tuolloin Kuun ydin supistuu ja sen pintaan voi syntyä siirroslinjoja, kun jokin kuoren osa työntyy toisen päälle.

Jo 1960-luvulla Kuun pinnalle päässeet Apollo-ohjelman astronautit tutkivat "kuunjäristyksiä". Niistä valtaosan todettiin tapahtuvan syvällä Kuun sisällä ja vain pieni osa lähellä pintaa.

Uusin tutkimus kohdistuu juuri näiden "kuunjäristysten" ja Kuun pinnan muutosten väliseen yhteyteen.

Kuun ytimen vähittäinen jäähtyminen ja sitä seuraavat muutokset pinnassa ovat saaneet Kuun menettämään kokoaan. Viimeisten muutaman sadan miljoonan vuoden aikana kuun läpimitta on pienentynyt noin 50 metriä. Kuun läpimitta on leveimmillään vajaat 3 500 kilometriä.

Tutkimus on julkaistu Nature Geoscience (siirryt toiseen palveluun) -tiedelehdessä.

Lähteet: AFP