Nyt se on virallista: Posio tekee aloitteen Korouoman kansallipuiston perustamisesta

Kansallispuiston perustaminen vaatii erillislain säätämisen eduskunnassa.

kansallispuistot
Talvinen Korouoma Posiolla
Korouoma talvella.Airi Kallunki / Metsähallitus

Posion kunta tekee valtiolle aloitteen Korouoman kansallispuiston perustamisesta. Kunnanhallitus päätti asiasta maanantaina.

– Ehdotusta tukevat alueen monimuotoinen ja ainutlaatuinen luonto, kulttuuriympäristö, upeat maisemat sekä retkeilijöiden ja luontomatkailijoiden vakiintunut suosio. Korouoma valittiin vuoden retkipaikaksi 2015 Suomen parhaana jääkiipeilykohteena, kunta perustelee aloitteessaan.

Posion kunnan kansallispuiston perustaminen ei vaadi merkittäviä lisäinvestointeja, sillä alueen perusinfra on jo valmiina. Metsätalous ei myöskään menettäisi puiston myötä mitään, sillä Korouoma on jo nyt suojeltu hakkuilta.

Posion kunta aloitti Korouoman kansallispuiston valmistelemisen viime marraskuussa yksityishenkilön ehdotuksesta.

Kolme sanoo ei

Kunta on pyytänyt alueen toimijoilta lausunnot siitä, miten mahdollinen kansallispuisto tulisi vaikuttamaan. Kolme tahoa vastustaa kansallispuiston perustamista: Pernun Erauspojat, Posion Metsänhoitoyhdistys ja Posion yhteismetsän osakaskunta.

Kuntalaisille järjestettiin avoin yleisötilaisuus viime helmikuussa.

Kunta toivoo kansallispuisto-statuksen houkuttelevan lisää turisteja Posiolle. Korouoma on rotkolaakso Posion ja Ranuan kuntien rajalla. Paikka on suosittu retkeilykohde.

Kunta lähettää aloitteen valtioneuvostolle ja ympäristöministeriölle. Kansallispuiston perustaminen vaatii erillislain eli eduskunnan päätöksen.