Antti Rinne hallitusneuvotteluista: Neuvottelupöydässä on aika paljonkin työllisyyteen vaikuttavia elementtejä

Antti Rinne arvosteli Petteri Orpon johtajuutta, kun Orpo epäili uuden hallituksen ajatuvan velkaantumisen tielle.

hallitusneuvottelut
Hallitusneuvotteluiden vetäjä Antti Rinne kommentoi neuvotteluiden kulkua
Hallitusneuvotteluiden vetäjä Antti Rinne kommentoi neuvotteluiden kulkua

Hallitusneuvotteluiden vetäjän, SDP:n puheenjohtajan Antti Rinteen mukaan neuvotteluissa on "aika paljonkin" työllisyyteen vaikuttavia elementtejä. Rinne arvioi hallitusneuvottelujen sujumista tiistaina kello 17 pitämässään lyhyessä tiedotustilaisuudessa.

Rinne ei listannut konkreettisia ehdotuksia työllisyyden parantamiseksi, koska neuvottelut ovat kesken. Luvassa on toimia työllisyyden parantamiseen myös yli 55-vuotiaiden osalta.

Keinoja on haussa myös siihen, ettei yksikään nuori jäisi ilman toisen asteen koulutusta, siis esimerkiksi ilman ammattikoulutusta tai lukiota.

Antti Rinne lupaa hallitusneuvotteluista jotain ratkaisuja myös teiden, ratojen ja vesiväylien parantamiseen.

– Tosiasiassa liikenneinfra on tällä hetkellä yksi keskeinen pullonkaula talouskasvun näkökulmasta, Rinne sanoi.

Käytännössä kysymys on teiden, ratojen ja vesiväylien kunnosta ja suurimmista mahdollisista liikennemääristä.

Työ ja elinkeinoministeriö arvioi tänään tiistaina ennusteessaan, että työllisyys kohenee vielä tänä vuonna, mutta sitten työllisyyden kasvu hidastuu oleellisesti.

Kaikkien hallitusneuvotteluissa mukana olevien puolueiden, SDP:n, keskustan, vihreiden, vasemmistoliiton ja RKP:n tavoite on työllisyysasteen nosto vaalikauden aikana 75 prosenttiin.

  • Yle seurasi tässä jutussa hallitusneuvottelujen kulkua tiistaina. Näet koosteen päivän kommenteista tästä jutusta. Jutun päivitys on lopetettu.

Antti Rinne arvosteli kokoomuksen Petteri Orpon johtajuutta

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo pelkäsi päivällä keskustan lähtevän Antti Rinteen johtamassa hallituksessa velkaantumisen tielle. Orpon näkemyksistä kertoi muun muassa Ilta-Sanomat. (siirryt toiseen palveluun)

Orpo epäili, että valtio velkaantuu niin sanottua perusuraa enemmän vuoteen 2023 mennessä, jos vaalilupauksista ei tingitä isosti.

Rinne vastasi illalla epäilemällä Petteri Orpon johtajuutta.

– Kun kokoomus jäi ulkopuolelle näistä neuvotteluista, niin yksi keskeinen syy siihen oli, että Petteri Orpolta ja hänen puolueensa muilta talouspolitiikan asiantuntijoilta tuli kahta erilaista linjaa, joista ei päässyt selvyyteen, mikä on kokoomuksen linja, Rinne kertoi.

– Se on vähän heikkoa johtamista, Rinne arvosteli Orpoa.

Rinne vakuutteli Petteri Orpolle, ettei tarvitse olla huolissaan, että valtion talous pysyy järkevissä puitteissa.

Keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä ja erityisavustaja Eeva Kärkkäinen ryhmäkokouksen jälkeen eduskunnassa
Keskustan puheenjohtajan Juha Sipilän mielestä uusia ratahankkeita voisi vauhdittaa käyttämällä hänen hallituksensa hankeyhtiömallia.Martti Kainulainen / Lehtikuva

Sipilä: Lisää oppisopimuskoulutusta ja paikallista sopimista

Keskustan puheenjohtaja ja toimitusministeristön pääministeri Juha Sipilä vauhdittaisi työllisyyden paranemista lisäämällä sekä oppisopimuskoulutusta että paikallista sopimista työpaikoilla.

Sipilä kommentoi iltapäivällä eduskunnassa Ylelle työ- ja elinkeinoministeriön ennustetta, jonka mukaan työllisyys kohenee vielä tänä vuonna, mutta sitten työllisyyden kasvu hidastuu oleellisesti.

Sipilän mukaan tarvitaan uusia toimia ratkaisemaan niin sanottu kohtaanto-ongelma eli se, että avoinna oleviin työpaikkoihin ei saada työntekijöitä.

– Kohtaanto-ongelman ratkaiseminen on ensimmäinen asia. Esimerkiksi oppisopimuskoulutuksen lisääminen on siihen täsmälääke, Sipilä sanoi.

Sipilän mukaan keskustan ykköskeino työmarkkinoiden uudistamiseksi on paikallisen sopimisen lisääminen työpaikoilla.

Juuri paikallisen sopimisen lisäämisen tavoista keskustalla ja SDP:llä on erilaisia näkemyksiä. SDP on korostanut yleissitovia työehtosopimuksia ja tasapainoista neuvottelutilannetta työpaikoilla työntekijöiden turvana.

Sipilä: Valtion omaisuus avuksi ratahankkeiden vauhdittamiseen

Keskusta olisi valmis käyttämään valtion omaisuutta tie-, rata- ja vesiväylähankkeiden vauhdittamiseen. Juha Sipilän mukaan viime hallituskaudella hallitus loi mallin, jossa hankeyhtiöiden avulla vauhditettaisiin keskeisiä ratahankkeita.

Sipilän mielestä kaikki esillä olleet ratahankkeet, Suomi-rata eli pääradan vauhdittaminen, Turun tunnin juna ja itärata, ovat elinkelpoisia ja jatkoselvityskelpoisia.

Juha Sipilä uskoo, että 75 prosentin työllisyysaste on saavutettavissa seuraavan neljän vuoden aikana. Sipilän mukaan hänen hallituksensa toimet auttavat vielä työllisyyden paranemista tänä vuonna ja vuosina 2020 sekä 2021.

Antti Rinne saapui hallitusneuvotteluihin Säätytaloon Helsingissä tiistaina
Antti Rinne saapui hallitusneuvotteluihin Säätytaloon Helsingissä tiistaina.Markku Ulander / Lehtikuva

Rinne: Maailman taloudessa ei erityistä mustaa pilveä

Hallitusneuvotteluja vetävän Antti Rinteen (sd.) mukaan maailman taloudessa ei ole näkyvissä mitään erityistä mustaa pilveä, joka vaikuttaisi viiden puolueen hallitusneuvottelujen ilmapiiriin.

Yhdysvaltain ja Kiinan välinen tullinokittelu on Säätytalon neuvotteluissa kuitenkin huomattu.

– Suomi on avoin, pieni kansantalous, jossa viennillä on erittäin iso merkitys, ja aina kun sääntöpohjainen vapaakauppa on vaarassa, niin se tarkoittaa meille isoja riskejä tulevaisuuteen. Tämä pitää tietenkin ottaa huomioon näissä neuvotteluissa, Rinne huomauttaa.

Rinteen mukaan Suomi ei ole irti muusta maailmasta.

– En nyt tällä hetkellä mitään erityistä suurempaa mustaa pilveä näe, joka vaikuttaisi ilmapiiriin täällä neuvotteluissa. Tietenkin kaikki huolet, mitkä ihmisten toimeentulossa, ilmastossa, maailmankaupassa, sääntöpohjaisessa maailmassa ja sen toimintakyvyssä tulevaisuudessa, kansainvälisten instituutioiden toiminnassa, vaikuttavat täällä neuvottelujen kohteena oleviin asioihin, Rinne arvioi.

Säätytalossa hallitusneuvotteluiden puolueilla yhteinen tilannekuva

Hallitusneuvotteluissa on Antti Rinteen mukaan löytynyt yhteinen tilannekuva Suomesta.

– Neuvotteluihin osallistuvilla viidellä puolueella näyttäisi olevan nyt yhteinen tilannekuva, josta lähtee sitten määrittymään tavoitteet ja keinot asioiden eteenpäin viemiseksi, Rinne kertoi aamun tunnelmista.

Illalla Rinne vahvisti, että kaikkien työryhmien tilannekuvat ovat valmistuneet. Hallitusneuvotteluissa on nyt siirrytty tavoitteiden ja keinojen määrittelyyn havaittujen pulmien ratkaisemiseksi.

Puolueilla pitäisi siis olla nyt yhteinen näkemys siitä, mikä on tilanne Suomessa eri elämän alueilla ja mitä pitäisi parantaa.

Nyt alkaa tavoitteiden asettelu ja keinojen etsiminen esimerkiksi juuri työllisyyden parantamiseksi. Loppuviikosta on tarkoitus ottaa neuvotteluihin talouden reunaehdot, mihin toimiin olisi siis rahaa.

Rinne arvioi tiistaiaamuna, että hallitusneuvotteluissa mukana olevat puolueet jakavat valtiovarainministeriön näkemyksen siitä, mitä globaalissa maailmassa, Euroopassa ja Suomessa tapahtuu.

Lue lisää:

Tästä väännetään Säätytalolla nyt – superlobbarit arvioivat, voiko Antti Rinteen hallituskokoonpano vielä kaatua

Työmarkkinoilla on edessä käänne huonompaan – Ministeriö: Työllisyyden kasvu hidastuu selvästi