Toinen tuomio laajasta seksuaalirikosvyyhdistä: kaksi vuotta vankeutta 13-vuotiaan lapsen törkeästä seksuaalisesta hyväksikäytöstä

Mies on tarjonnut uhrille rahaa useita kertoja yrittäen saada tämän asunnolleen.

Oulun seksuaalirikokset
Oulun seksuaalirikosvyyhdin toinen tapaus 26.4.2019 Oulun käräjäoikeudessa.
Miehen tulee maksaa uhrille 8700 euroa kivusta, särystä, kärsimyksestä ja psyykkisen tilan heikkenemisestä.Marko Pinola / Yle

Oulun käräjäoikeus on tuominnut tänään parikymppisen Shiraqa Yosefin kahden vuoden ehdottomaan vankeuteen lapsen törkeästä seksuaalisesta hyväksikäytöstä.

Nyt annettu tuomio liittyy laajaan seksuaalirikosvyyhtiin, jossa kahdeksan ulkomaalaistaustaisen miehen epäillään muun muassa käyttäneen törkeästi hyväksi alaikäistä tyttöä kuukausien ajan.

Rikos on tapahtunut viime vuonna syyskuun ja lokakuun välisenä aikana yksityisasunnossa. Yosefi on kiistänyt syyllistyneensä rikokseen. Uhri ja tekijä ovat tavanneet sosiaalisessa mediassa, kun tekijä on ottanut yhteyttä uhriin.

Oikeuden mukaan teko on kokonaisuutena arvostellen törkeä, sillä tekijän ja uhrin ikäero on ollut suuri. Yosefi oli tapahtumien aikaan 20-vuotias ja uhri oli 13-vuotias.

Lisäksi uhrin toiminta- ja käsityskyvyssä on ollut puutteita. Oikeuden mukaan tekijän olisi pitänyt havaita tämä ainakin jossain määrin. Rikoksesta tekee törkeän myös se, että Yosefi on käyttänyt hyväkseen uhrin kiinnostusta tätä kohtaan ja tarjonnut tälle rahaa useita kertoja yrittäen saada tämän asunnolleen.

Puolustaja Pasi Leinosen mukaan tuomio on kova. Leinonen ei vielä ole ollut yhteydessä tuomittuun mieheen, joten hän ei tässä vaiheessa osaa kertoa sitä, valittavatko he tuomiosta.

Laajan vyyhdin kukin juttu käsitellään erikseen. Nyt kahdesta tapauksesta on annettu tuomio.

Vyyhti alkoi paljastua poliisille viime kesänä

Juttu kerrallaan käräjille siirtyvä seksuaalirikostapaus alkoi paljastua poliisille loppukesästä 2018.

Laajassa seksuaalirikosvyyhdissä erikoista on epäiltyjen määrä ja se, että tapauksessa on yksi uhri. Lapsen hyväksikäyttöä kesti miltei viisi kuukautta yksityisasunnoissa, kesäkuun alusta lokakuun loppuun viime vuonna. Myös fyysisen pahoinpitelyn epäillään jatkuneen yhtä kauan.

Hyväksikäytöt ovat kuitenkin olleet erillisiä tapauksia. Kihlakunnansyyttäjä Pia Mäenpää kertoi aikaisemmin Ylelle, että ei ole näyttöä siitä, että epäillyt olisivat käyttäneet lasta yhtä aikaa ja samassa tilanteessa seksuaalisesti hyväkseen.

Mäenpään mukaan kaikki syytetyt eivät ole tunteneet toisiaan. Ylen tietojen mukaan ainakin kolme epäiltyä miestä on asunut samassa vastaanottokeskuksessa.

Poliisin on kertonut, että kaikki epäillyt tekijät ovat tulleet Suomeen pakolaisina tai turvapaikanhakijoina. Osa on pakolaisia, osalla on turvapaikkaprosessi kesken, ja osa on Suomen kansalaisia.

Tutkinnassa useita muita tapauksia

Poliisi kertoi pian laajan vyyhdin jälkeen myös monista muista alaikäisiin kohdistuneista seksuaalirikosepäilyistä. Tähän mennessä tuomioita on annettu kolmesta tapauksesta.

Juttua täydennetty 14.5.2019 kello 13.56: Juttuun lisätty tuomitun nimi.

Lue seuraavaksi:

Tuhat tutkintaa, joista ei kerrota – Ylen selvitys kokoaa tietoa seksuaalirikosepäilyistä eri puolilta Suomea ja valottaa, mikä tekee Oulun tapauksesta “ilmiön”

Mikä erottaa raiskauksen törkeästä seksuaalisesta hyväksikäytöstä? Yle kertoo, mistä Oulun seksuaalirikosnimikkeissä on kyse

Mistä syystä joku raiskaa lapsen? Voiko ihminen syyllistyä hyväksikäyttöön vain kulttuuritaustan takia? Psykologit pohtivat, miksi jotkut päätyvät hirveisiin tekoihin

Oulu ei poikkea seksuaalirikosten osalta muista kaupungeista – Katso taulukosta oman kuntasi tilanne