1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Polttoaineiden hinnat

Katso kuinka paljon bensasta joutuu pulittamaan EU-maissa – Ruotsissa Janne Berglund aloitti bensiinikapinan

Ruotsissa bensiini on halvempaa kuin Suomessa. Silti monet ruotsalaiset ovat valmiita osoittamaan mieltään menoveden hinnan takia.

Janne Berglund sai tarpeekseen kalliista bensiinistä ja perusti Facebookin polttoaineiden verojen alentamista vaativan ryhmän, johon on liittynyt jo lähes puoli miljoonaa ruotsalaista. Kuva: SVT

Bensiinin hinta on noussut Euroopassa. Euroopan komission tilaston mukaan Suomessa menovesi on viidenneksi kalleinta EU:ssa.

Euroopan komissio julkaisee viikottain tilaston polttoaineiden hinnoista eri jäsenvaltioissa. Tuorein vertailu on julkaistu 6. toukokuuta.

Viime viikon alussa 95-oktaaninen bensiini oli kalleinta Alankomaissa, jossa litra maksoi 1,72 euroa. Suomessa hinta oli 1,59 euroa litralta ja Ruotsissa 1,56 euroa. Edullisinta bensa oli Bulgariassa, jossa litrahinta oli 1,11 euroa.

Kuva: Ilkka Kemppinen / Yle

Bensiinin hintaan vaikuttavat useat seikat. Öljy hinnoitellaan maailmanmarkkinoilla dollareissa. Siksi euron ja EU:n jäsenvaltioiden kansallisten valuuttojen kurssit suhteessa dollariin vaikuttavat bensiinin hintaan.

Lisäksi kesän lähestyessä ihmiset autoilevat enemmän, mikä lisää polttoaineiden kysyntää ja siten nostaaa kuluttajahintoja, sanoo SVT:lle (siirryt toiseen palveluun) ruotsalaisen öljyalan edunvalvojan SPBI:n toimitusjohtaja Johan G. Andersson.

Andessonin mukaan öljyn hintaan vaikuttaa myös maailmanpoliittinen tilanne. Tuottajamaiden kuten Venezuelan ja Libyan epävakaudella saattaa olla vaikutusta polttoaineiden hintakehitykseen.

Ruotsissa alkoi bensiinikapina

Ruotsissa monet ihmiset ovat saaneet tarpeekseen bensiin korkeista hinnoista. Jo lähes puoli miljoonaa ruotsalaista on liittynyt Bensinupproret 2.0 (siirryt toiseen palveluun) -nimiseen Facebook-ryhmään, jonka tarkoituksena on vastustaa kalliita polttoaineita.

Bensinupproret tarkoittaa suomeksi bensiinikapinaa. Ryhmän nopean kasvun myötä polttoaineiden hinnoista on tullut suuri puheenaihe Ruotsissa.

Ryhmän perusti huhtikuussa Boråsista kotoisin oleva 69-vuotias Janne Berglund. Hän kertoi viime viikolla SVT:lle (siirryt toiseen palveluun), että bensiinikapinan tavoitteena on vaikuttaa yleiseen mielipiteeseen ja siten painostaa poliitikkoja laskemaan polttoaineiden veroja.

– Korkea hinta on ongelma ihmisille, jotka tarvitsevat autoa käydäkseen töissä ja viedäkseen lapsia päiväkotiin. Heidän budjettiinsa tulee suuri reikä, Berglund sanoi SVT:lle.

Janne Berglund kannattaa laillisia protesteja polttoaineiden verojen alentamiseksi. Kuva: SVT

Viime syksynä Ranskassa keltaliivien protestit alkoivat polttoaineiden hinnankorotuksia vastustavina mielenosoituksina.

Keltaliivien protestit laajenivat ja muuttuivat väkivaltaisiksi. Samalla keltaliivit alkoivat vaatia muun muassa presidentti Emmanuel Macronin eroa.

Berglund sanoi SVT:lle ymmärtävänsä, että Ruotsin bensiinikapinaa verrataan keltaliiveihin. Se on hänen mielestään harmillista, koska he kannattavat laillisia protesteja.

Luvassa mielenosoituksia eri kaupungeissa

Peder Blohm Bokenhielm ja hänen vaimonsa Angelina kuuluvat Bensinupproret 2.0 -ryhmän ylläpitäjiin.

Peder Blohm Bokenhielm kirjoittaa ryhmän sivulla, että he vaativat arvonlisäveron ja energiaveron poistoa bensiiniltä ja dieseliltä.

Blohm Bokenhielm kertoi viikonloppuna Expressen-lehdelle (siirryt toiseen palveluun), että he aikovat järjestää useita protesteja eri kaupungeissa.

– Suunnittelemme myös suurempaa mielenosoitusta, jota yritämme koordinoida. Se on suunnittelupöydällä. Aiomme pitää sen Tukholmassa, Blohm Bokenhielm sanoi Expressenille.

Blohm Bokenhielm toivoo, että ryhmä pystyisi pitkällä aikavälillä vaikuttamaan polttoaineiden hintoihin. Hänen mielestään se ei ole hyväksyttävä vastaus, kun poliittiset puolueet sanovat, että hintakehitykselle ei voi tehdä mitään.

Kaikki eivät kuitenkaan ole tyytyväisiä bensiinikapinaan. Blohm Bokenhielmin mukaan he ovat saaneet epämiellyttäviä viestejä.

– Monet sanovat, että emme ole viisaita, koska emme ajattele ilmastoa.

Bensinupproret 2.0 -ryhmä on saanut Facebookissa myös vastaryhmän nimeltä Bensinupproret 3.0. Siihen liittyneet vaativat fossiilisten polttoaineiden hinnan korottamista. Tällä ryhmällä on noin 4 500 jäsentä.