Seilin kamerasääkset saivat nimet – Olof ja Malin ovat nyt hautomispuuhissa

Saaristomeren tutkimuslaitos pyysi yleisöltä nimiehdotuksia. Yleisön innokkuus yllätti.

luonto
Sääksikamera
Seilin saaren sääksikamera. Kuva: Turun yliopisto ja Turun ammattikorkeakouluTurun yliopisto ja Turun ammattikorkeakoulu

Seilin julkkissääkset (siirryt toiseen palveluun) ovat saaneet nimet. Satojen ehdotuksien joukosta Saaristomeren tutkimuslaitos valitsi sääksipariskunnan nimiksi Olof ja Malin. Tutkimuslaitos kertoi nimivalinnasta Facebookissa.

Määräaikaan mennessä ehdotuksia tuli runsaasti, paljon enemmän kuin tutkimuslaitos oli ajatellut.

– Niitä on tullut ihan hurjasti. Pelkästään Facebookissa yli kaksisataa, sähköpostiin tuli satakunta ja vielä muita kanavia pitkin. Kaikkiaan reilusti yli neljäsataa ehdotusta, Saaristomeren tutkimuslaitoksen asemajohtaja Jari Hänninen naurahtaa.

Lisäksi vajaat sata nimeä ehdotettiin Yle Turun Facebook-sivulla (siirryt toiseen palveluun). Mielikuvituksesta ei ollut ehdottelijoilla puutetta: kannatusta saivat esimerkiksi nimiparit Manu ja Tellu, Matti ja Teppo sekä Ressu ja Redford. Nimiksi ehdotettiin myös Kossua ja Vissyä sekä Heikkiä ja Kaijaa.

Nimiä tarjottiin joka lähtöön

Saaren historiaan liittyviä nimiä ehdotettiin paljon. Voittanutta Malin-nimeä ehdotettiin useampaan kertaan. Malin Matsdotter oli Seilin viimeinen spitaalipotilas. Eurasta kotoisin ollut nainen vietti saarella 52 vuotta. Hänet haudattiin vuonna 1785.

Lisäksi ehdotuksissa nousi esiin meriteema. Myrskyluodon Maijaan eri tavoin liittyviä nimiä ehdotettiin runsaasti. Myös hallitsijoita, kuten kuninkaallisia ja presidenttipareja ehdotettiin.

Vuodesta 2005 alkaen Seilin sääksiä kuvannut kamera vaihdettiin tänä vuonna teräväpiirtokameraan. Olofia ja Malinia on tänä vuonna katsottu HD-kuvalla kauempaakin.

– Sääksipariskuntamme tuntuu olevan aika kansainvälinen. Kanadasta, muualta Pohjois-Amerikasta sekä ympäri Eurooppaa on ollut seuraajia, Hänninen kertoo.

Lue lisää:

Millaiset nimet antaisit Seilin saaren sääksipariskunnalle? – Saaristomeren tutkimuslaitos pyytää nimiapua yleisöltä