Kolmea kohuotsikoissa olleen uskonnollisen yhteisön pastoria epäillään hyväksikäytöistä ja pahoinpitelyistä Ruotsissa

Uppsalan lähistöllä Knutbyn Filadelfia-seurakunnassa tapahtui 2000-luvun alussa suurta huomiota herättänyt murha.

Ruotsi
Lapsi sumennetun oven takana.
Don Smith / AOP

Ruotsin Knutbyn Filadelfia-seurakunnassa on paljastunut epäilty hyväksikäyttövyyhti. Ruotsalaisten tiedotusvälineiden mukaan kolmea lahkomaisen vapaakirkollisen yhteisön entistä pastoria epäillään hyväksikäytöistä ja pahoinpitelyistä.

Epäiltyjen rikosten uhreja edustavan asianajaja Elisabeth Massi Fritzin mukaan seksuaali- ja väkivaltarikokset ovat jatkuneet pitkään ja aiheuttaneet vakavaa psyykkistä kärsimystä. Tapauksessa on kahdeksan asianomistajaa.

Tutkinta alkoi poliisille syyskuussa 2017 tehdystä rikosilmoituksesta. Syyttäjälaitos aikoo kertoa tapauksesta tarkemmin vasta keskiviikkona, jolloin syytteet kolmea pastoria vastaan on määrä nostaa.

Murha johti jäsenkatoon

Uppsalan lähellä sijaitseva Knutby nousi kohuotsikoihin vuonna 2004, kun pastori Helge Fossmon vaimo löytyi murhattuna. Lisäksi yksi yhteisön jäsen loukkaantui murhayrityksessä. Teot tunnusti Fossmon lapsenvahtina työskennellyt Sara Svensson.

Myöhemmin kävi ilmi, että veritöiden taustavaikuttajana oli pastori Fossmo itse. Hänet tuomittiin murhasta ja murhayrityksestä elinkautiseen vankeuteen. Svensson tuomittiin psykiatriseen pakkohoitoon.

Murhatapauksen jälkeen yhteisön jäsenmäärä romahti. Vuonna 1921 perustettu Knutbyn seurakunta lopetti toimintansa viime vuonna.

Lue myös:

Dagens Nyheter: Åtal väcks mot medlemmar i före detta Knutby Filadelfiaförsamling (siirryt toiseen palveluun)

SVT Nyheter: Tre Knutbypastorer åtalas för mishandel och sexuellt utnyttjande (siirryt toiseen palveluun)