Kymmenet hirvet ajautuivat epätoivoiseen tilanteeseen – pyrkivät vimmatusti riista-aidan läpi

Hirvet yrittävät löytää ulospääsyä uuden riista-aidan takaa. Vuosisatoja vanha vaellusreitti katkesi kertaheitolla.

Hirvi juoksee uuden riista-aidan reunustaa etsimässä reittiä talvehtimispaikalleen. Kuva: Jukka Hirvikallio

Lappeenrannan naapurikunnassa Luumäellä Juha Kuivanen näyttää pyörätietä, joka kulkee riista-aidan läpi kohti nelikaistaista Kuutostien laitaa.

– Helmi–maaliskuussa oli ainakin 13 tapausta, kun hirvieläin oli mennyt tästä suoraan Kuutostielle, kertoo Kuivanen.

Paikka on Haimilan kylää Etelä-Karjalassa. Kauan odotettu Kuutostien uusi linjaus valmistui tähän parisen vuotta sitten. Samalla tuli uutta riista-aitaa 28 kilometrin matkalle.

Juuri tässä Luumäen Jurvalan kohdilla on hirvien vuosisatoja, kenties vuosituhansia vanhat ikiaikaiset vaellusreitit, joita pitkin ne siirtyvät talvilaitumilta kesälaitumille. Matka ei ole kuin parikymmentä kilometriä, mutta hirvien ravinnon ja vietin kannalta tärkeä.

Nyt hirvet ovat jääneet moniin paikkoihin sumppuun ja yrittävät epätoivoisesti päästä aitojen läpi.

– Viime talvena vasa jäi sorkastaan kiinni hirviaitaan. Menimme sitä auttamaan, mutta varmaan se meitä sen verran pelästyi, että pääsi itse riuhtaisemaan itsensä irti. Verta siltä oli tullut, kertoo Kuivanen.

Talvella aitaan oli jäänyt kiinni kauris.

– Rinta sillä oli verillä, kertoo Jukka Kuivanen.

Videolla näkyy, miten hirvet viime talvella Luumäellä yrittivät etsiä ulospääsyä riista-aidan takaa.

Epätoivoista etsimistä

Luumäen kohdilla hirvet viettävät kesiään läheisen Kivijärven rannoilla ja saarissa. Talven tullen niiden pitäisi päästä paremmille ruokapaikoille ja palata keväällä takaisin.

Kaikkiaan Luumäen Jurvalan tienoilla asustelee arviolta 60 hirveä.

– Kun riista-aita tuli vaeltavia hirviä vastaan, jäivät hirvet tähän. Viime talvena tässä pellolla oli parhaimmillaan 11 hirveä, kertoo Jorma Kuivanen.

Hirvien oleskelun näkee selvästi. Läheisten puiden oksien kuorta on syöty ja jätöksiä on liki joka askelmalla.

Luumäkeläinen Jorma Kuivanen kertoo, miten tällä pellolla oli parhaimmillan 11 hirveä. Taustalla näkyy Kuutostie ja riista-aita. Kuva: Petri Kivimäki/Yle

Kaikki hirvet eivät kuitenkaan jääneet paikoilleen. Osa lähti seuraamaan hirviaitaa ja etsimään mahdollisia aukkoja. Vahvimmat hirvet puskivat itsensä aidasta läpi.

Poukkoilevat hirvet etsivät olinpaikkaa uudessa tilanteessa ja päätyivät sen myötä myös Kuutostien vieressä kulkevalle maantielle. Siellä niitä saattoi nähdä useitakin yhdellä kertaa.

Kymmenkunta ylityspaikkaa

Kaakkois-Suomen elinkeino- ja ympäristökeskus on havahtunut tilanteeseen ja tilasi selvityksen liikennesuunnittelua tekevältä Plaana oy:ltä. Tehtävä on selvittää, miten tilannetta voisi Luumäellä parantaa. Nopeaa ratkaisua ei ole olemassa.

– Yritämme löytää toimenpiteitä, joilla ongelmaa voisi helpottaa, kertoo Hilkka Piippo Plaana oy:stä.

Ratkaisuja voisivat olla esimerkiksi nykyisten hirville tarkoitettujen alikulkujen parantaminen. Silloin hirvet löytäisivät niihin helpommin. Aitaan voisi myös tehdä aukkopaikkoja, joista hirvet voitaisiin valvotusti esimerkiksi metsästäjien avulla ohjata Kuutostien yli.

Kaikkiaan tällä tieosuudella on 5–10 eri kohtaa, joissa hirvet ovat tavanneet kulkea. Tien rakennusvaiheessa kustannuksia piti karsia, ja yksi kohta olivat riistalle tarkoitetut alikulkutunnelit.

Nyt hirville ja autoille on yhteinen alikulkusilta.

– Hirvet oppivat niitä käyttämään, mutta se ei tapahdu nopeasti, kertoo Hilkka Piippo.

Valtatien yli menevä silta voisi olla myös mahdollinen. Siltojen rakentaminen on kuitenkin niin kallista, ettei niitä helposti aleta rakentaa. Kokemukset ylikulkusilloista eivät myöskään ole kovin rohkaisevia.

Juha Raappana Plaana oy:stä näyttää kanjonin, jota pitkin hirvet ovat aina saapuneet Kuutostietä kohti. Kuva: Petri Kivimäki/Yle

Kanjoni katkesi

Luumäen ja Lappeenrannan rajan tuntumassa on Hurtanmaa, joka on myös yksi vanhoista hirvien vaellusreiteistä. Metsästä tulee kapea kanjoni, jota myöten hirvet ovat tulleet ja jatkaneet vaeltamistaan parinkymmenen kilometrin päähän talvehtimispaikoilleen.

Kun uusi tie valmistui, kanjoni katkesi. Tässä kohtaa Kuutostien ali kulkee silta, josta hirvet pääsisivät valtatien alittamaan. Ongelma on, että hirvet eivät siltaa löydä.

Syynä siihen on, että kanjonin katkaisi valtatien vieressä oleva pikkutie. Se rakennettiin liian korkeaksi, jotta hirvet pääsisivät sen yli.

Lisäksi pikkutien laidalla olevat kaiteet estävät hirvien liikkumisen, eivätkä hirvet ymmärrä kiertää alikulkuun muutaman kymmenen metrin päästä tavallista tietä pitkin.

– Tämä kohta voitaisiin helposti ratkaista niin, että lasketaan tietä alemmaksi, jolloin kaiteetkin voitaisiin ottaa pois. Silloin hirvien pitäisi osata alikululle, kertoo projektipäällikkö Juha Raappana Plaana oy:stä.

Myös vieressä olevaa riista-aitaa olisi mahdollista muotoilla uusiksi, jolloin se johdattaisi hirvet oikeaan suuntaan.

Tästä tunnelista hirvien pitäisi osata mennä. Kuva: Petri Kivimäki/Yle

Hirvien talvet uusiksi

Luumäkeläinen Jorma Kuivanen kertoo, miten hirvet ovat kesiään viettäneet Luumäen Kivijärven saarissa. Talvisin niissä ei ole yleensä ollut yhtään hirveä.

– Mutta nyt kun riista-aita tuli, ovat hirvet joutuneet palaamaan takaisin saariin talveksi. Tänä vuonna hukkui heikkoihin jäihin sen takia kaksi hirveä ja edellisenä talvena myös kaksi. Edellinen hirvien hukkumistapaus oli joskus 1990-luvulla, kertoo Kuivanen.

Luumäkeläisten on ollut hurja katsoa epätoivoisia hirviä ja kauriita, jotka ovat yrittäneet päästä Kuutostien toiselle puolelle. Kuutostien eteläpuolella vaaran paikkana on myös rautatie. Riista-aidan rakentamisen jälkeen hirviä on jäänyt junien alle poikkeuksellisen paljon.

Plaana oy on luvannut kertoa riistareittien parantamisssuunnitelmistaan ensi syksynä. Korjaustyöt alkaisivat mahdollisesti sen jälkeen.