Oopperalaulaja avaruudessa ja islantilaisia sadomasokisteja – tässä tärpit Euroviisujen ensimmäiseen semifinaaliin

Viisuja seuraava toimittaja Ville Vedenpää listasi, mitkä viisi esitystä kannattaa tänä iltana katsoa Suomen Daruden lisäksi.

Euroviisut
Yleisnäkymä lavalla jossa euroviisujuontajat Assi Azar, Lucy Ayoub, Bar Refaeli ja Erez Tal.
Abir Sultan / EPA

Tel Avivissa nähdään tänään tiistaina Euroviisujen ensimmäinen semifinaali. Lavalle nousee 17 maan edustajat, joista kymmenen jatkaa matkaansa lauantain finaaliin.

Pistelaskussa yhdistetään yleisön ja kansallisten raatien antamat äänet. Kisoissa omaa maataan ei saa äänestää, joten tässä viisi muuta esitystä, joiden aikana suomalaisten ei kannata mennä jääkaapille.

1) Kypros - Tamta: Replay

Kypros jatkaa viime vuoden hyväksi havaitulla konseptilla. Eleni Foureira sijoittui vuosi sitten kisan kakkoseksi etenkin Fuego-kappaleen Beyoncé-tyylisen esityksen ansiosta.

Tamtan Replay on hyvin samantyylinen menevä tanssikappale kuin viime vuoden kappale. Mausteeksi on sentään otettu tämän hetken trendikkäiitä torviriffejä. Viisut käynnistävä esitys tempaa mukaansa.

Kypros - Tamta: Replay
Kypros - Tamta: ReplayThomas Hanses

2) Australia - Kate Miller-Heidke: Zero Gravity

Australia on pärjännyt lyhyen viisuhistoriansa aikana kisassa hyvin. Tänä vuonna moni hämmästeli, kun edustajaksi valittiin Kate Miller-Heidken oopperamainen kappale. Vuosi sitten Viron koloratuurisopraano Elina Nechayevan ylimaallinen esitys pärjäsi hyvin, joten australialainen jää siinä vertailussa kakkoseksi.

Euroviisulavalla ei ole mahdollista roikkua katosta esitysten lyhyiden vaihtoaikojen takia, joten Miller-Heidken esitykseen on keksitty jotain uutta esiintyjien saamiseksi lavalta ilmaan. Laulaja ja kaksi tanssijaa heiluvat pitkien keppien päässä edestakaisin. Tv-kuvassa he näyttävät liitelevän ensiksi maapallon päällä ja lopuksi jossain avaruudessa. Visuaalisesti semifinaalin näyttävimpiä esityksiä.

Australia - Kate Miller-Heidke: Zero Gravity
Australia - Kate Miller-Heidke: Zero GravityAndres Putting

3) Islanti - Hatari: Hatrið mun sigra

Islanti tekee tämän vuoden Lordit. Kolmihenkisen Hatari-yhtyeen lavaesiintymisten inspiraationa on sadomasokismi, mikä näkyy heidän ja taustatanssijoiden asuissa. Niissä on muun muassa lateksia, remmejä ja piikkejä. Hatarin musiikissa yhdistyvät tekno ja jopa punk ja siihen lisätään vielä laulajan astetta rankempi Rammstein-tyylinen karjunta.

Hatari aiheutti pientä kohua ennen kisoja, sillä yhtyeen jäsenet olivat kritisoineet Israelin palestiinalaispolitiikkaa. Viisulavalla kannanottoja ei nähtäne. Räväkkä esitys piristää muuten tasapaksua semifinaalia ja ei varmasti jätä kylmäksi ketään.

Islanti - Hatari: Hatrið mun sigra
Islanti - Hatari: Hatrið mun sigraThomas Hanses

4) Viro - Victor Crone: Storm

Ruotsalasia löytyy vuosi vuodelta enemmän eri maiden viisukappaleiden takaa. Tänä vuonna Viroa edustaa ruotsalainen Victor Crone. Kappaleen on sentään tehnyt Viron viisukonkari Stig Rästa.

Viisulavalla Crone esiintyy pelkistetysti, mikä sopii radiosoittoon sopivalle kantrihtavalle pop-kappaleelle. Laulaja on välillä kitaran kanssa ja välillä ilman. Hyvänmielenkappale ei tarvitse ylimääräisiä kikkailuja varsinkaan Islannin esityksen jälkeen.

Viro - Victor Crone: Storm
Viro - Victor Crone: StormAndres Putting

5) Kreikka - Katerine Duska: Better Love

Tummalla äänellä varustettu Katerine Duska on yksi semifinaalin parhaista laulajista. Better Love on myös helposti kuunneltavaa poppia ja biisin on ennakoitu voittavan ensimmäisen semifinaalin.

Kappaleen esitys on näyttävä ja mukailee siitä tehtyä musiikkivideota naismiekkailijoineen. Lavalla nähdään myös hieno visuaalisuaalinen efekti, kun lootuskukka avautuu.

Kreikka - Katerine Duska: Better Love
Kreikka - Katerine Duska: Better LoveThomas Hanses