Öljykuljetukset yhä keskeytyksissä Puolaan ja Saksaan Venäjän saastuneen öljyputken vuoksi

Valko-Venäjä ja Ukraina toivovat saavansa korvauksia saastuneesta öljystä koituvista kustannuksista.

öljy
Työntekijä tarkistaa öljyn tason maanalaisesta tankista Szazhalombattassa.
Työntekijä tarkistaa öljyn tason maanalaisesta tankista Szazhalombattassa Unkarissa, jonne öljy tulee Druzhba-öljyputken kautta.Laszlo Beliczay / EPA

Venäjältä ei vieläkään saada kuljetettua öljyä Druzhba-putken kautta Puolaan ja Saksaan, kertovat kolme öljykauppaa seuraavaa lähdettä uutistoimisto Reutersille.

Putki suljettiin huhtikuussa, kun öljynjalostamot havaitsivat, että venäläisessä tuontiöljyssä oli liikaa orgaanista kloridia, joka voi aiheuttaa vahinkoja jalostamoille.

Venäjän ja Euroopan öljyputkiyhtiöiden edustajat keskustelivat tilanteesta tänään Bratislavassa, mutta neuvotteluissa ei löydetty vastausta siihen, miten valtava ongelma saataisiin ratkaistua. Seuraavaksi osapuolet tapaavat Moskovassa, missä yritetään pohtia, millä tavoin putket saadaan puhdistettua saastuneesta öljystä.

Druzhba-öljyputken eteläinen haara johtaa Slovakiaan, Tšekkiin ja Unkariin ja pohjoinen haara Valko-Venäjän kautta Puolaan ja Saksaan. Druzhba-putkien kautta voidaan kuljettaa yli miljoona barrelia öljyä päivässä.

Kartta
Druzhba-öljyputkien karttaIlkka Kemppinen / Yle

Ukrainalainen öljyputkiyhtiö UkrTransNafta kertoo, että saastunutta öljyä on sen päässä Druzhba-putkea tällä hetkellä noin 350 000 tonnia. Saastunut öljy pyritään pumppaamaan yhtiön Unkarissa ja Slovakiassa sijaitseviin varastoihin seuraavan 4-6 kuukauden aikana. Ukraina toivoo saavansa lisääntyneistä varastointikustannuksista korvauksia venäläiseltä putkiyhtiö Transneftitä, joka on vastuussa heikkolaatuisen öljyn päätymisestä vientiin ja ulkomaisille jalostamoille.

Viikonloppuna Valko-Venäjän presidentti Aljaksandr Lukašenka sanoi, että saastuneesta raakaöljystä koituvat kustannukset voivat nousta satoihin miljooniin dollareihin.

Lukašenka aikoo vaatia Venäjältä korvauksia vahingoista. Presidentin mukaan saastunut öljy on vaurioittanut öljyputkea, pumppuja ja muita laitteistoja.

Venäläinen öljyntuottajayhtiö Tatneft kiisti tänään, että sillä olisi mitään tekemistä öljyn saastumisen kanssa. Yhtiö kertoo, ettei se käytä kloridia tuotantoprosessissaan.

Viikko sitten Venäjällä pidätettiin neljä ihmistä tapauksen vuoksi. Saastuminen johtui tutkijoiden mukaan siitä, että epäillyt yrittivät peitellä öljyvarkautta.

Aiheesta lisää:

Valko-Venäjän presidentti: Saastuneesta öljystä valtavat kustannukset – vaatii korvauksia Venäjältä

Venäjä pidätti neljä öljyskandaalin vuoksi – saastuminen johtui varkauden peittelystä

Lähteet: Reuters