Yhdysvaltain ulkoministeri Pompeo tapasi Vladimir Putinin – aiheina Syyria ja Pohjois-Korea, ei henkilökohtaista viestiä Trumpille

Mike Pompeon ja Sergei Lavrovin näkemykset Iranista, Venezuelasta ja Venäjän sekaantumisesta Yhdysvaltain vaaleihin poikkeavat kovasti toisistaan.

kansainvälinen politiikka
Venäjän presidentti Vladimir Putin tapasi Yhdysvaltain ulkoministerin Mike Pompeon Shotsissa tiistaina.
Venäjän presidentti Vladimir Putin tapasi Yhdysvaltain ulkoministerin Mike Pompeon Shotsissa tiistaina.Alexander NEMENOV / AFP

Venäjän presidentti Vladimir Putin on valmis tapaamaan Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin, mikäli Yhdysvallat esittävät muodollisen ehdotuksen tapaamisesta, kertoo uutistoimisto Reuters.

Putinin avustaja Juri Ushakov kertoi asiasta tiedotusvälineille myöhään tiistai-iltana. Venäjän virallisen uutistoimiston Tassin mukaan tapaaminen voisi tapahtua G20-kokouksessa Japanin Osakassa kesä'kuun lopussa. Putin ei lähettänyt Tassin mukaan mitään henkilökohtaista viestiä Trumpille.

Putin tapasi Yhdysvaltain ulkoministerin Mike Pompeon tiistaina presidentin kesäasunnolla Venänjän Shotsissa. Aiemmin päivällä Pompeo tapasi Venäjän ulkoministerin Sergei Lavrovin.

Trump sanoi maanantaina suunnittelevansa tapaavansa Putinin G20-kokouksessa kahden kesken, mutta Kremlin mukaan virallista pyyntöä tapaamisesta ei ole tullut.

Ennen tapaamista Putin kertoi haluavansa parantaa Yhdysvaltojen ja Venäjän välisiä suhteita.

Lisäksi presidentti kommentoi Muellerin raporttia, jossa Venäjän kerrottiin sekaantuneen Yhdysvaltain presidentinvaaleihin vuonna 2016. Putin kuvaili Muellerin tutkintaa ”objektiiviseksi” ja hänen mukaansa se osoitti, ettei Venäjä sotkeutunut Yhdysvaltain vaaleihin.

Presidentti muistutti, että Moskova on alusta lähtien pitänyt väitteitä Venäjän vaalihäirinnästä "pötypuheena".

Syyria ja Pohjois-Korea keskusteluissa

Putin ja Pompeo keskustelivat lähes kaksi tuntia myöhään tiistai-iltana. Keskusteluissa pohdittiin muun muassa Syyrian ja Pohjois-Korean tilanteita.

Pompeon mukaan Yhdysvallat ja Venäjä sopivat keskusteluissa keinoista, joilla Syyrian tilanteeseen pyritään hakemaan poliittista ratkaisua. Ulkoministeri luonnehti keskustelua tuotteliaaksi ja sanoi, että maat löysivät alueita, joilla voidaan tehdä yhteistyötä.

– Puhuimme asioista, joita voimme tehdä yhdessä ja joissa meillä on yhteisiä intressejä siitä, kuinka poliittista prosessia saadaan eteenpäin, Pompeo sanoi toimittajille lentokentällä hieman ennen lähtöään.

Yhdysvallat on tukenut Syyrian sodassa oppositiota ja Venäjä presidentti Bashar al-Assadin hallintoa. Pompeon mukaan keskusteluissa Yhdysvallat ja Venäjä kannattivat ajatusta komiteasta, joka luonnostelisi perustuslakia sodanjälkeiseen Syyriaan. Komitean muodostamista on luonnehdittu hyvin tärkeäksi askeleeksi Syyrian tilanteen ratkaisemisessa, mutta toistaiseksi sen muodostaminen on tyssännyt kiistoihin kokoonpanosta.

"Pohjois-Korean osalta samat tavoitteet"

Pompeo ja Putin keskustelivat pitkään myös Pohjois-Koreasta. Ulkoministerin mukaan Yhdysvalloilla ja Venäjällä on maan osalta samat tavoitteet.

– Hän (Putin) ymmärtää, että Yhdysvallat aikoo olla vetovastuussa, mutta uskon että on asioita, joissa voimme tehdä yhteistyötä, Pompeo sanoi.

Putin tapasi Pohjois-Korean johtajan Kim Jong-unin pari viikkoa sitten Vladivostokissa. Kim syytti tuolloin Yhdysvaltoja siitä, että hänen ja Trumpin väliset keskustelut epäonnistuivat Vietnamissa helmikuussa. Kimin mukaan yhdysvaltalaiset tulivat tapaamiseen vilpillisin aikein.

Yhdysvaltalaispoliitikoista eritoten ulkoministeri Pompeo on ottanut johtavan roolin, kun Yhdysvallat yrittää neuvotella Pohjois-Korean kanssa ehdoista, joilla maa suostuisi luopumaan ydinasearsenaalistaan.

Pompeo: Yhdysvallat ei halua sotaa Iranin kanssa

Pompeo vakuuttaa, ettei Yhdysvallat halua sotaan Iranin kanssa.

Venäläisen virkaveljensä Lavrovin Sotshissa tavannut Pompeo kuitenkin korosti, että Yhdysvallat vastaa ”asiaankuuluvalla tavalla”, mikäli Iran uhkaa Yhdysvaltain intressejä.

Lavrovin mukaan Venäjällä ja Yhdysvalloilla on hyvin eriävät kannat Iranin ydinohjelmasta. Venäjä on mukana Iranin ydinsopimuksessa, josta Yhdysvallat irtautui keväällä 2018.

Lavrov kertoi, että Venäjä tekee kaikkensa estääkseen tilanteen eskaloitumisen alueella. Hän toivoi Iran-kysymykseen poliittista ratkaisua sotilaallisen ratkaisun sijaan.

Lisäksi hän kertoi kertoi toivovansa, että huhut Yhdysvaltain suunnitelmista lähettää 120 000 sotilasta Lähi-itään eivät pidä paikkaansa.

Samaan aikaan lehdistölle Valkoisessa talossa puhunut presidentti Donald Trump kiisti New York Timesin tiedot, joiden mukaan Yhdysvalloilla olisi tämänkaltaisia suunnitelmia. Presidentti kuvaili New York Timesin juttua valeuutiseksi. Hänen mukaansa joukkojen lähettämistä ei ole suunniteltu.

Yhdysvaltain ulkomisteri Mike Pompeo tapasi venäläisen virkaveljensä Sergei Lavrovin Sotshissa 14. toukokuuta.
Yhdysvaltain ulkomisteri Mike Pompeo tapasi venäläisen virkaveljensä Sergei Lavrovin Sotshissa.EPA/ PAVEL GOLOVKIN

"USA ei suvaitse Venäjän sekaantumista vaaleihin"

Pompeo varoitti Venäjää sekaantumasta vuoden 2020 presidentinvaaleihin. Pompeo kertoi tehneensä Lavroville selväksi, ettei Yhdysvallat suvaitse sitä, että Venäjä pyrkisi uudelleen häiritsemään vaaleja. Venäjä on kiistänyt sotkeutuneensa vuoden 2016 presidentinvaaleihin.

Ulkoministerien näkemys Venezuelan tilanteesta poikkeaa kovasti toisistaan. Pompeo kertoi ilmoittaneensa Lavroville, että Venäjän tukeman Venezuelan presidentin Nicolás Maduron on siirryttävä syrjään.

Lavrov puolestaan totesi, että Venezuelan tulevaisuus on maan kansan käsissä ja luonnehti Yhdysvaltojen painostusta Maduroa kohtaan epädemokraattiseksi.

Molemmat ulkoministerit vakuuttivat haluavansa parantaa maiden välisiä suhteita, vaikka osapuolilla on runsaasti näkemyseroja.

Aiheesta lisää:

NYT: Valkoisessa talossa esiteltiin suunnitelma lähettää 120 000 sotilasta Lähi-itään

Lähteet: Reuters, AP, TASS, AFP