1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kauppakiista

Ekonomisti yllättyi Kiinan kovasta retoriikasta kauppakiistassa: "Sieltä on kuulunut aika hurjia juttuja"

Nordean pääekonomisti Tuuli Koivu sanoo, ettei Kiina tunnu haluavan antaa piiruakaan periksi Yhdysvalloille.

Kauppakiista
Tuuli Koivu
Nordean pääekonomisti Tuuli Koivu pitää Joe Bidenin valintaa Trumpia suotuisampana Euroopalle ja Suomelle, koska Trumpin valinta voisi merkitä Suomeakin kolhivia autotulleja Euroopalle. Yle

Nordean pääekonomisti Tuuli Koivu sanoo yllättyneensä siitä, kuinka kovaksi retoriikka Yhdysvaltain ja Kiinan välisessä kauppasodassa on yltynyt.

– Minut on yllättänyt se, että varsinkin Kiina on nyt ihan viimeisten 24 tunnin aikana nostanut äänenpainojaan, Koivu sanoi tänään tiistaina Ylen A-studiossa.

– Sieltä on kuulunut aika hurjia juttuja, Koivu jatkoi.

Kiina ilmoitti eilen maanantaina asettavansa tuontitulleja amerikkalaistuotteille vastatoimena Yhdysvaltain hallinnon perjantaina asettamille tullikorotuksille. Kiinan ja Yhdysvaltojen kauppaneuvottelut päättyivät perjantaina tuloksettomina, ja presidentti Donald Trump korotti kiinalaistuotteiden tuontitulleja 25 prosenttiin.

Koivu arveli, ettei Kiina aio antaa piiruakaan periksi Yhdysvalloille.

– Täytyy toivoa, että tämä neuvotteluyhteys tässä nyt kuitenkin säilyy ja tämä retoriikka on vain tässä pinnalla, hän lisäsi.

Varhain tiistaiaamuna Yhdysvaltain aikaa Trump innostui tviittaamaan Yhdysvaltain ja Kiinan välisestä kiistasta. Hän muun muassa ilmoitti, että kun aika on sopiva, Yhdysvallat tekee sopimuksen Kiinan kanssa.

Sovittelevampi sävy oli myös Trumpin toimittajille antamissa lausunnoissa tänään tiistaina, kun hän kutsui kauppasotaa Kiinan kanssa "pieneksi nahisteluksi".

Pörssikurssit toipuivat

Pörssikurssit lähtivät tiistaina taas nousuun niin Euroopassa kuin Yhdysvalloissa. Eilen maanantaina Yhdysvaltain Wall Streetillä osakkeet sukelsivat sen jälkeen, kun Kiina ilmoitti uusista vastatulleista Yhdysvalloille.

Suomen talous on tässä heikommalla kuin moni muu.

Tuuli Koivu

Nordean Tuuli Koivu huomautti, että kauppakiista vaikuttaa maailmantalouteen, mutta pelkoja maailmanlaajuisesta taantumasta ei vielä ole näkyvissä. Hänen mukaansa Suomi voi kuitenkin joutua kärsijäksi kiistassa.

– Valitettavasti se epävarmuus, joka tästä syntyy, lyö eniten investointeihin ja teollisuuteen. Se on jo nähty. Se tarkoittaa sitä, että Suomen talous on tässä heikommalla kuin moni muu. Meillä on edelleen aika teollisuusvetoinen talous, Koivu pohti.

Lue lisää:

Suomi olisi isoimpia kärsijöitä jos USA:n ja Kiinan kauppakiista etenee välirauhasta jatkosotaan – 10 kysymystä ja vastausta talousjättien kinasta

Toimittajalta: Trump taistelee kansainvälisen kaupan todellisuutta vastaan ”Tariffimiehenä”

Kiina aloitti vastatoimet kauppakiistassa: 60 miljardin dollarin edestä tuontitulleja amerikkalaistuotteille

Lähteet: AFP, Reuters

Lue seuraavaksi