Theresa May haluaa brittiparlamentin neljännen brexit-äänestyksen kesäkuun alkuun

Pääministeri tapasi oppositiojohtaja Jeremy Corbynin tiistaina.

Brexit
Pääministeri Theresa May
Theresa May toivoo, että brexit toteutuisi ennen jatkoajan päättymistä. Mutta hänen lähtönsä pääministerin paikalta saattaa olla lähellä.Julien Wardand / EPA

Britannian pääministeri Theresa May haluaa tuoda brexit-sopimuksen brittiparlamentin äänestettäväksi ennen parlamentin kesälomia, kertovat uutistoimistot.

Pääministerin edustaja kertoi, että brexit-sopimus tuodaan parlamentin äänestettäväksi kesäkuun 3. päivänä alkavalla viikolla. Kyseessä tulee olemaan neljäs kerta, kun parlamentti äänestää brexit-sopimuksesta.

– Meidän on pakko tehdä niin, mikäli haluamme Britannian eroavan EU:sta ennen kuin parlamentin kesäloma alkaa, Mayn edustaja sanoi Reutersin mukaan.

Parlamentin neljäs brexit-sopimuksen äänestys osuisi näin samalle viikolle kuin Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin valtiovierailu Britanniaan.

May ja Corbyn tapasivat

Pääministeri May tapasi tiistaina oppositiojohtaja Jeremy Corbynin asiaan liittyen. Neuvotteluja kuvailtiin hyödyllisiksi ja rakentaviksi.

Työväenpuoleen edustaja kertoi, että Corbyn on epäillyt hallituksen situotumisen uskottavuutta, koska konservatiivien edustajat ja Mayn hallituksen ministerit ovat suunnitelleet pääministerin lähtöä.

Edustajan mukaan pääministerin leiristä luvattiin toimittaa uusia ehdotuksia keskiviikkona. BBC:n tietojen mukaan Corbyn on torpannut kaikki ehdotukset siitä, että hänen puolueensa tukisi brexit-sopimusta ilman, että sopua opposition ja hallituksen välillä saadaan aikaan ennen äänestystä.

Brittiparlamentin on hyväksyttävä laki, jonka myötä EU-ero voitaisiin laittaa vireille. Hallituksen ja opposition väliset neuvottelut ovat jatkuneet viikkoja ilman suurempaa edistystä. Viime viikolla Corbyn sanoi, että neuvottelut ovat hankalia, koska hallituksen rivit ovat rakoilemassa.

Britanniassa äänestetään muun EU:n tavoin eurovaaleissa, vaikka ero onkin vireillä. Sunnuntaina julkaistun Observer-lehden kyselyn mukaan EU-vastaisuudestaan tunnetun Nigel Faragen perustama brexit-puolue oli saamassa yli kolmanneksen äänistä eurovaaleissa.

Huhtikuun alussa EU antoi Britannialle jatkoaikaa lokakuun loppuun EU-eronsa toteuttamiseen.

Lue myös:

Observer-lehden gallup: Britannian brexit-puolue saamassa yli kolmanneksen äänistä eurovaaleissa (12.5.)

Ohjat yksissä käsissä, linjaukset auki ja rahoitus epäselvä – Tällainen on Nigel Faragen rakettimaisesti nouseva Brexit-puolue(13.5.)

Brittien EU-ehdokkaat joutuvat kohta soittelemaan äkäisten äänestäjien ovikelloja – brexitin jatkoaika tuo eurovaalit Britanniaankin(18.4.)