1. yle.fi
  2. Uutiset

Hauholla ruokapaikat yhdistävät voimansa

Maaseutua pidetään elinvoimaisena monin tavoin, tässä hauholainen idea, lounaspassi.

Hauho, Hämeenlinna
Maito- ja piimäpurkkeja lounasruokalassa.
Hauholaisen lounaspassin voimassaoloaika päättyy vuoden 2020 loppuun.Petra Haavisto / Yle

Pienessä hämäläispitäjässä on kehitetty houkutin, millä alueen ravintolat yrittävät saada lisää asiakkaita.

Keskenään kilpailevat ravintolat lähtivät mukaan hankkeeseen, jossa kannustetaan kiertämään kaikki kuusi hauholaista lounaspaikkaa.

Asiakas saa lounaspassin, johon kerätään leima kaikista kuudesta eri puolilla Hauhoa sijaitsevasta lounaspaikasta. Täyden passin palauttaneiden kesken arvotaan voittaja, joka saa ilmaisen lounaan kaikissa kuudessa paikassa.

Arvontoja on tarkoitus järjestää kaksi tänä vuonna ja kolme ensi vuonna.

Haasteena etenkin talvikuukaudet

Maaseutupitäjän yritystoiminnan haasteena on etenkin talvikuukaudet, jolloin kesäasukkaat ovat poissa asiakaskunnasta. Toinen haaste on alueen pitkät välimatkat kylien ja yritysten välillä.

Lounaspassin ideoija Mimi Mannilan mukaan ideana on aktivoida oman alueen asukkaita ja siinä sivussa myös kesäasukkaita käyttämään alueen palveluja.

Perisuomalaisesta kateudesta ei ollut jälkeäkään hauholaisten ravintoloitsijoiden reaktiossa, kun Mannila heille ajatuksensa esitteli.

– Tämä oli ihan uskomatonta. Siellä oli ravintoloitsijoita, jotka eivät ole koskaan tavanneet toisiaan eivätkä ole olleet missään tekemisissä keskenään ennen tätä. Kaikkien kanssa erikseen kävin juttelemassa ja kaikki olivat sitä mieltä että lähdetään tekemään, tämä on hyvä juttu.

Mannila toivoo, että myös muissa kunnissa ja pitäjissä innostutaan rakentamaan erilaisia yhteistyökuvioita suoralla toiminnalla, matalalla kynnyksellä ja ilman isoja organisaatioita.

Lue seuraavaksi