Sähköt katkeavat Pohjois-Lapissa ensi yönä – pelastuslaitos päivystää paloasemilla

Sähkökatkos koskee noin 80 prosenttia Tunturiverkon asiakkaista eli noin 6000 käyttäjää.

sähkökatkot
Voimalinja.
Meri-Lapissa tehdään huoltotöitä 110 kilovoltin verkossa.AOP

Pohjois-Lapissa on usean tunnin mittainen sähkökatkos keskiviikon ja torstain välisenä yönä. Verkkoyhtiö Tunturiverkko katkaisee sähköt torstaina kello 01:30, ja sähköverkko palaa normaalitilaan aikataulun mukaan torstaina kello 5:30.

Katkos koskee noin 80 prosenttia Tunturiverkon asiakkaista eli noin 6 000 käyttäjää Utsjoella Kuolnasta etelään (Karigasniemen eteläpuolella), Inarissa Sevettijärventien (971) risteyksestä etelään päin sekä Sodankylän Kakslauttasessa ja Anterissa.

Sähkö joudutaan katkaisemaan Saariselän voimajohdon rakennustöiden vuoksi, mutta samalla tehdään asennustöitä myös muualla. Verkkoyhtiön mukaan katkos on ajoitettu valoisaan yöhön, jotta siitä aiheutuu mahdollisimman vähän haittaa.

Häiriöitä voi kuitenkin olla esimerkiksi matkapuhelin- ja mobiilidatayhteyksissä sekä polttoaineen jakelupisteissä. Lisäksi herkät sähkölaitteet – televisiot, tietokoneet, modeemit ja reitittimet – kannattaa irrottaa verkosta ennen sähkökatkosta, jotta ne toimivat normaalisti katkon jälkeen.

Lapin pelastuslaitoksen mukaan katkokset voivat häiritä myös esimerkiksi turvapuhelimien toimintaa tukiasemien varavoimajärjestelyistä huolimatta.

Pelastuslaitos päivystää paloasemilla

Lapin pelastuslaitos miehittää katkon ajaksi Ivalon, Inarin ja Saariselän paloasemat. Ivalon paloasemalla päivystää myös Ivalon ensihoidon yksikkö.

Mikäli hätätilanteessa ei saa yhteyttä hätäkeskukseen, apua saa näiden paloasemien kautta. Pelastuslaitos kehottaa välttämään turhaa tukiasemien kuormittamista katkoksen aikana.

Lisätty 15.05.2019 klo 14:11 Pelastuslaitoksen tiedot