Rinne hallitusneuvotteluista: Talouden raamit jo puheenjohtajien pöydällä – "Tämä näyttää nyt ihan hyvältä"

Uuden hallituksen salkkujaosta ei ole käyty vielä lainkaan neuvotteluja, Rinne sanoi.

hallitusneuvottelut
Rinne puhuu medialle.
Hallitusneuvotteluja johtava SDP:n Antti Rinne toimittajien haastateltavana Säätytalossa keskiviikkona. Kuvaa klikkaamalla pääset katsomaan alkuillan tiedotustilaisuuden päivän keskustelujen annista.

Hallitusneuvotteluja kuusi päivää vetänyt SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne kertoi keskiviikkona iltapäivällä, että talouden raamit, joihin halutut uudistukset sovitetaan, ovat jo puolueiden puheenjohtajien neuvotteluissa mukana.

– Kävimme tämän hetkistä kehystilannetta läpi talouden raameista ja niitä tarpeita, jotka liittyvät kehyksen rakentamiseen tässä uudessa hallituksessa.

Rinne ei suostunut kommentoimaan uuden hallituksen miljardimääräistä liikkumavaraa. Hän totesi kuitenkin, että liikkumavara on hänen arvionsa mukaan pysynyt neuvottelujen ajan ennallaan.

– En lähde yksityiskohtia käymään nyt lainkaan läpi. Etsitään yhteistä ratkaisua, Rinne totesi.

Seuraavaksi konkreettisia tavoitteita ja keinoja aletaan sovittaa talousraameihin niin sanotuissa ilmiöpöydissä, eli sektorikohtaisissa neuvotteluissa. Niissä on yhteisiä näkemyksiä jo löytynyt, Rinne sanoi.

– Tämä näyttää nyt ihan hyvältä, Rinne sanoi.

Hän vahvisti, että neuvottelut on edelleen tarkoitus saattaa loppuun ensi viikon loppuun mennessä.

Rinteeltä kysyttiin, onko hän jo luvannut ulkoministerin paikan vihreille. Rinnettä kysymys nauratti.

– En ole luvannut kellekään mitään. En ole käynyt muiden puolueiden kanssa laisinkaan keskusteluja tästä asiasta vielä.

"Saamme tehtyä muutosta, jota ihmiset halusivat"

Keskiviikkoaamuna Rinne sanoi toimittajille, että neuvottelijat asettavat tänään tavoitteita ja etsivät niitä palvelevia keinoja ensi hallituskaudelle.

Edellispäivinä neuvottelupöydissä on hahmotettu yhteiskunnan eri osa-alueiden tilannekuvaa. Tällä tarkoitetaan esimerkiksi kuvaa talouden ja koulutuksen tulevaisuuden vahvuuksista ja haasteista.

Työ- ja elinkeinoministeriö julkaisi tiistaina ennusteen työllisyyden kehittymisestä. Ministeriön arvion mukaan työllisyyden kasvu hidastuu seuraavina vuosina.

– Työllisyys- ja talouspolitiikassa jaamme hyvin pitkälti valtiotalouden virkamiesten käsityksiä kehityksestä ja siitä miten tulevaisuutta hahmotetaan, Rinne sanoi.

Torstaina neuvottelijat siirtyvät arvioimaan lupauksien ja keinojen hintalappuja. Tällöin tunnelma neuvotteluissa varmasti muuttuu, kun kaikkia lupauksia ei voida pitää.

– Lähtökohta on se, että teemme hallitusohjelman, jossa on taloutta ja yhteiskuntapolitiikkaa riittävästi mukana. Saamme tehtyä muutosta, jota ihmiset vaaleissa halusivat, Rinne sanoi.

Hallitusneuvotteluissa otetaan myös sunnuntai käyttöön. Neuvottelijat eivät halua, että neuvottelujen loppuvaiheessa tulee kiire.

Haavisto: Mistään ei ole vielä sovittu

Vihreiden puheenjohtaja Pekka Haavisto sanoi keskiviikko-aamuna toimittajille, että hallitusneuvotteluissa pätee vanha työmarkkinasääntö: "Mistään ei ole sovittu, ennen kuin kaikesta on sovittu".

Eri mediat ovat julkaisseet juttuja, joiden mukaan oppivelvollisuuden pidentäminen (siirryt toiseen palveluun) kirjataan hallitusohjelmaan ja sote-uudistus perustuisi 18 alueen (siirryt toiseen palveluun) pohjalle.

– En näitä kommentoi, koska nämä ovat ryhmien omia keskusteluita. Näissä neuvotteluissahan mistään ei ole sovittu, ennen kuin kaikesta on sovittu, Haavisto sanoi.

Haavisto totesikin, ettei neuvotteluissa tehdä välipäätöksiä, vaan talouden raamit määrittelevät isolta osalta, millaisista kirjauksista neuvotteluissa voidaan sopia.

– Kaikki keskustelu on nyt siksi alustavaa, Haavisto totesi.

Rinteen tavoiteaikataulun mukaan hallitusohjelma pitäisi olla valmiina ensi viikon perjantaina. Useat neuvottelijat ovat todenneet neuvotteluiden edenneen ainakin vielä aikataulussa.