1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Sudan

Sudanissa sopu vallan siirtämisestä sotilailta siviileille

Pitkäaikainen presidentti Omar al-Bashir syrjäytettiin huhtikuussa.

Sotilaat istahtivat teetauolle mielenosoittajien joukkoon Khartumissa huhtikuussa. Kuva: Liselott Lindström / Yle

Sudanissa protestiliikkeen johtajat ja sotilasneuvosto ovat päässeet sopuun kolmen vuoden siirtymäajasta, jonka jälkeen valta siirtyy siviilihallinnolle, kertoo sotilasneuvoston kenraaliluutnantti Yasser al-Atta.

Huhtikuussa Sudanin asevoimat syrjäytti kolme vuosikymmentä valtaa pitäneen presidentti Omar al-Bashirin. Syrjäyttämisen jälkeen mielenosoittajat ovat vaatineet vallan luovuttamista siviilihallinnolle.

Omar al-Bashir Kuva: Kim Ludbrook / EPA

Huhtikuun loppupuolella protestiliikkeen johtajat ja maata hallitseva sotilasneuvosto pääsivät sopuun vallanjaosta. Tuolloin päätettiin, että maahan perustetaan siviileistä ja armeijan edustajista koostuva neuvosto, jonka on määrä muodostaa Sudaniin siviilihallinto siirtymäkauden ajaksi.

Länsimaiden hallitukset ovat ilmaisseet tukeaan mielensoittajien vaatimuksille. Monet Afrikan maat ovat puolestaan vaatineet armeijalle enemmän aikaa siirtää valtaa siviileille.

Sudanin pääkaupungissa Khartumissa puhkesi maanantaina väkivaltainen yhteenotto, jossa kuoli armeijan upseeri ja viisi mielenosoittajaa. Lisäksi useita poliiseja ja mielenosoittajia loukkaantui.

Lisää aiheesta:

Sudanin mielenosoituksissa jo viisi kuolonuhria ja useita haavoittuneita

Yle Sudanissa: Naisille presidentin ero ei riitä – seuraavaksi he haluavat murskata miesten ylivallan