Hyppää sisältöön

Arctechin Helsingin telakan myynti varmistui – ostaja pyörittää Venäjän suurinta jokiristeilijäyhtiötä

Helsingin telakka myydään Algador Holdings Ltd –nimiselle yhtiölle.

Arctech Helsinki Shipyard. Kuva: Mårten Lampén / Yle

Arctechin mukaan Algadorin omistavat merenkulkualalla pitkään toimineet Rishat Bagautdinov ja Vladimir Kasyanenko.

Heidän omistuksessaan on useita kansainvälisiä rahti–, merenkulku– ja laivanrakennusyhtiöitä, mukaan lukien muun muassa Venäjän suurin jokiristeilijäyhtiö Vodohod Ltd.

Rishat Baugatdinov on Venäjän kansalainen ja ja Vladimir Kasyanenko Belgian kansalainen.

Helsingin telakan kohtalo on ollut auki jo kauan. Telakan uusi toimitusjohtaja Evgeniy Kholodov sanoi tammikuussa, että yrityskauppa saadaan toteutettua päätökseen vielä tämän kevään aikana.

Helsingin telakka kuuluu Venäjän valtion omistamaan United Shipbuilding Corporation -konserniin. Suomen yksikölle on etsitty uutta omistajaa, koska emoyhtiötä vastaan suunnatut Yhdysvaltain Venäjän vastaiset talouspakotteet tekevät sen toiminnasta lähes mahdotonta. Pankit eivät ole halunneet rahoittaa telakkaa.

Arctech kertoo, että nyt julkaistu Helsingin telakan varsinainen kauppasopimus valmistuu toukokuussa. Kauppaa varten perustetaan uusi yhtiö, jonka nimeksi tulee Helsinki Shipyard Oy.

– Helsingin telakan työntekijät tulevat siirtymään uuteen yhtiöön vanhoina työntekijöinä. Kauppa ei tule vaikuttamaan telakan alihankkijoihin, uuden, perustettavan yhtiön hallituksen puheenjohtaja Viktor Olerskiy sanoo tiedotteessa.

Myös Helsingin telakkaan liittyvä omaisuus ja koko liiketoiminta siirtyy uudelle yhtiölle. Kaupan toteutumisen jälkeen Arctech Helsinki Shipyard jatkaa puolestaan telakkaliiketoimintaa venäläisen Nevsky Shipyard LLC:n osakkeenomistajana.

Uuden yhtiön johto vakuuttaa, että omistajanvaihdos turvaa telakkateollisuuden jatkumisen Suomessa. Uusi yhtiö keskittyy Helsingin telakan eritysosaamiseen eli jäätä murtaviin aluksiin ja risteilijöihin.

Helsingin telakan tilauskirja on tällä hetkellä tyhjä, mutta yhtiön tiedotteen mukaan tarjouskanta on 1,5 miljardia euroa. Parhaillaan telakalla on valmistumassa jäätä murtava suurtankkeri. Tämän jälkeen rakennettavien alusten tilauksista ei ole kerrottu.

Yhtiön tiedotteen mukaan tarjouskannassa on kuitenkin risteilyaluksia, jäänmurtajia ja LNG–tankkereita, joista osasta on jo allekirjoitettu aiesopimukset.

Tarkennettu klo 12.10 Bagautdinovin kirjoitusasu sekä omistusta koskeva tarkennus.

.
.