Vähemmistöt mursivat Thaimaan parlamentin värittömän pukukoodin – "Ihmisiä ei pidä lokeroida sukupuolen perusteella"

Maaliskuun vaaleissa parlamenttiin nousi neljä uutta seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjä edustavaa poliitikkoa.

Thaimaa
Kuvan oikeassa reunassa värikkääseen asuun pukeutunut kansanedustaja. Vasemmassa reunassa joukko valokuvaajia.
Thaimaan ensimmäinen transsukupuolinen kansanedustaja Tanwarin Sukkhapisit poseerasi maanantaina valokuvaajille parlamenttitalossa.Rungroj Yongrit / EPA

Thaimaan parlamentti on höllentänyt tiukkoja pukeutumissäänntöjään sen jälkeen, kun maaliskuun vaaleissa pääsi läpi neljä uutta seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjä edustavaa poliitikkoa.

Aiemmin parlamentti on ohjeistanut tiukasti mies- ja naispoliitikkojen pukeutumista ja vaatinut parlamentaarikoilta hillittyä pukeutumista. Ohjeistusta jouduttiin kuitenkin pohtimaan uudelleen sen jälkeen, kun LGBT-yhteisöä edustavat uudet kansanedustajat saapuivat ensimmäisenä päivänä parlamenttitaloon värikkäissä vaatteissa.

Yksi vanhan ohjeistuksen romuttamiseen osallistuneista oli Thaimaan ensimmäinen transsukupuolinen kansanedustaja Tanwarin Sukkhapisit. Hän oli pukeutunut ensimmäisenä työpäivänään oranssiin jakkuun ja moniväriseen hameeseen.

– Halusin ottaa kantaa. Minä olen täällä. Tällainen minä olen. Tästä aiheesta täytyy puhua, Tanwarin Sukkhapisit totesi maanantaina.

– Meidän täytyy lopettaa ihmisten lokeroiminen sukupuolen perusteella. Lain ei pitäisi määritellä sitä, kuinka yksilö pukeutuu ja kenen kanssa hän voi avioitua, Sukkhapisit jatkoi.

Thaimaan parlamentin alahuoneen pääsihteerin Sorasak Pienvejin mukaan seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvat poliitikot voivat pukeutua miten haluavat, mutta pukujen ja mekkojen pitää olla hillittyjä.

Lisää aiheesta:

Analyysi: Thaimaan asevoimat junaili itselleen vaalivoiton

Lähteet: Reuters