Suurin osa nuorista aikoo äänestää europarlamenttivaaleissa

Naisten ja miesten äänestyskäyttäytymisessä ei ole juurikaan eroa.

eurovaalit
Äänestyslipun leimaus äänestyspaikalla
Valtion nuorisoneuvoston tuoreen mielipidemittauksen mukaan 67,2 prosenttia nuorista aikoo äänestää tulevissa europarlamenttivaaleissa.Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Valtion nuorisoneuvoston tuoreen mielipidemittauksen (siirryt toiseen palveluun) mukaan 67,2 prosenttia 18–29-vuotiaista nuorista aikoo äänestää tulevissa europarlamenttivaaleissa.

Naisten ja miesten äänestyskäyttäytymisessä ei ole juurikaan eroa.

Sen sijaan koulutustausta vaikuttaa äänestyskäyttäytymiseen merkittävästi: äänestämässä aikovat käydä varsinkin korkeakoulututkinnon suorittaneet tai sitä suorittamassa olevat (82,7 prosenttia) sekä ylioppilaat ja lukiolaiset (74,7 prosenttia).

Ammatillisen perustutkinnon suorittaneista tai sitä suorittamassa olevista vain hieman yli puolet aikoo äänestää.

Ylen vaalikoneen pääset tekemään täältä (siirryt toiseen palveluun).

Vihreät ovat nuorten mieleen

Tutkimuksessa korostuivat myös alueelliset erot. Pääkaupunkiseudulla vaikuttaa olevan eniten EU-vaaleissa äänestäviä (75,5 prosenttia).

Heistä, jotka mainitsivat äänestäneensä vuonna 2019 jotakin puoluetta eduskuntavaaleissa, 75,5 prosenttia aikoo äänestävänsä myös europarlamenttivaaleissa ja 8,2 prosenttia ei aio äänestää. Heistä 16,3 prosenttia ei tiedä vielä, äänestääkö.

– Nuorten äänestyskäyttäytymisen eriytyminen näkyy selvästi tutkimuksessa, mutta todennäköisesti lopullisessa äänestystuloksessa se on vielä vahvempaa, kertoo yleisen valtio-opin professori Hanna Wass Helsingin yliopistolta.

Puoluekannatuksessa suurimman kannatusprosentin saavuttaa vihreät (30,2 prosenttia), toiseksi suurimman kokoomus (20,9 prosenttia) ja kolmanneksi suurimman perussuomalaiset (14,6 prosenttia).

Puolet nuorista (49,7 prosenttia) ei kuitenkaan osaa vielä nimetä puoluettaan.

Lue lisää:

Eurovaalien ennakkoäänestys alkaa: Valtaosa ehdokkaista ei halua yhteistä eurooppalaista armeijaa, kertoo Ylen eurovaalikone

Ylen eurovaalikone on avattu: Ehdokkaat kannattavat lentoveroa mutta eivät autojen myyntikieltoja – "Tuleva EU-parlamentti on ainutlaatuisen ilmastotehtävän edessä"