1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. liikenneonnettomuudet

Nuorten matka pääsykokeisiin pysähtyi yllättäen onnettomuuspaikalle Nelostiellä: "Poliisi tuli sanomaan, ettei ole mitään mahdollisuutta ehtiä ajoissa"

Nelostien liikenne Simossa on ollut poikki keskiviikkona koko päivän onnettomuuden vuoksi.

liikenneonnettomuudet
Liikenneonnettomuus Simossa 15.5.2019
Nelostien liikenne Simossa on ollut liikenneonnettomuuden vuoksi poikki koko keskiviikon. Jutta Huovinen / Yle

Joukko lappilaisnuoria menetti keskiviikkona mahdollisuuden osallistua Oulun yliopiston lääketieteellisten alojen kevään pääsykokeeseen, koska liikenne Nelostiellä Simossa on poikki aamulla tapahtuneen kuolonkolarin vuoksi. Myös kiertotien liikenne katkesi aamupäivällä toisen onnettomuuden vuoksi.

Kemin lyseon lukiosta kerrotaan, että rehtorin kansliaan ilmestyi aamulla joukko neuvottomia abiturientteja, jotka olivat olleet menossa Oulun yliopistolle lääketieteen pääsykokeeseen. Liikenneonnettomuuden vuoksi tie oli Maksniemen kohdalta poikki, joten nuoret joutuivat kääntymään takaisin. Junallakaan nuoret eivät olisi ehtineet kokeisiin.

Yliopistolta saatiin tieto, että tilanteelle ei voi mitään, koska koe on valtakunnallinen. Nuoret siis menettivät kokonaan tämän hakukerran.

Puolitoista tuntia turhaa odotusta tiellä

Yksi Oulun kokeesta myöhästynyt oli tämän kevään kemiläinen ylioppilas Nea Onkalo, joka lähti matkaan varhain aamulla kolmen muun nuoren kanssa. Nelikko ehti ajaa etelän suuntaan vain vajaat 20 kilometriä, kun matkanteko tyssäsi Maksniemessä.

– Odotettiin siinä puolitoista tuntia ja sitten poliisi tuli sanomaan, ettei ole mitään mahdollisuutta ehtiä ajoissa Ouluun.

Nea Onkalo olisi osallistunut lääketieteen pääsykokeeseen tällä kertaa lähinnä tutustumismielessä, joten yrityksen kariutuminen ei aiheuttanut hänelle ylipääsemätöntä pettymystä.

– Mutta niitäkin on, jotka olivat liikkeellä tosimielellä, ja heitä varmasti harmittaa, Onkalo sanoo.

Joustovara ei nyt riittänyt

Oulun yliopisto kertoo iltapäivällä lähettämässään tiedotteessa, että koe järjestettiin samanaikaisesti viidellä paikkakunnalla, joten viimeistä mahdollista saapumisaikaa ei voitu venyttää. Ohjeen mukaan joustovaraa oli 40 minuuttia eli kokeeseen olisi päässyt kello 9.40 asti.

– Olemme erittäin pahoillamme kokeesta myöhästyneiden puolesta, sanoo lääketieteellisten alojen yhteisvalinnan koordinaattori Minna Hallia Oulun yliopistosta.

Oulussa oli mahdollista pyrkiä opiskelemaan lääketiedettä, hammaslääketiedettä ja eläinlääketiedettä kaikkiin näiden alojen hakukohteisiin. Niitä on viidessä yliopistokaupungissa. Hallian mukaan kokeisiin osallistuu yli 8600 hakijaa.

Uusintakoetta ei ole mahdollista järjestää, joten seuraava mahdollisuus pyrkiä on vuoden kuluttua.

Rengasrikko moottoritiellä, loppumatka taksilla

Minna Hallian mukaan ainakaan tässä vaiheessa yliopistolla ei ole arviota siitä, kuinka moni jäi pääsykokeesta pois Simon liikenneonnettomuuden vuoksi. Hän arvelee, että ongelma koski lähinnä Meri-Lapista ajaneita, sillä kauempaa tulevat ovat todennäköisesti saapuneet Ouluun jo edellisenä päivänä.

Minna Hallia on järjestänyt lääketieteellisen valintakokeita seitsemänä vuonna eikä ole aiemmin kohdannut vastaavanlaista tilannetta. Muutaman kerran yksittäisellä hakijalla on ollut pulmia matkalla, mutta 40 minuutin joustovara on tavallisesti riittänyt.

– Kerran jouduin jännittämään kovasti yhden hakijan puolesta. Hänen autostaan puhkesi rengas moottoritiellä. Ei auttanut muuta kuin jättää auto tien varteen ja ajaa taksilla yliopistolle. Hän ehti ajoissa.

Lue myös: Simossa kaksi miestä kuoli kolarissa aamulla – Nelostien liikenne katkesi koko päiväksi

Lue seuraavaksi