1. yle.fi
  2. Uutiset

Eurovaalien ennakkoäänestys alkoi vilkkaammin kuin viisi vuotta sitten

Vilkkainta äänestys on ollut Helsingin vaalipiirissä, vaisuinta Vaasan vaalipiirissä. Ehdokkaat ovat samat koko maassa.

eurovaalit
Ennakkoäänestyspaikka postissa
Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Eurovaalien ennakkoäänestys alkoi Suomessa vilkkaammin kuin edellisissä eurovaaleissa vuonna 2014.

Jo keskiviikkona iltapäivällä oli äänestänyt suurempi osuus äänioikeutetuista kuin viisi vuotta sitten koko ensimmäisenä ennakkoäänestyspäivänä. Illalla kello 20 äänestysprosentti oli 3,6 prosenttia.

Vuonna 2014 koko ensimmäisenä ennakkoäänestyspäivänä äänestysprosentti oli 2,5 prosenttia. Tietoihin on laskettu Suomessa asuvien suomalaisten ja EU-maiden kansalaisten äänet.

Vilkkainta äänestys on ollut Helsingin vaalipiirissä. Vaisuimmin on äänestetty Vaasan vaalipiirissä. Tiedot perustuvat oikeusministeriön alustaviin tilastoihin.

Eurovaalien ennakkoäänestyksen tiedot, lopullinen tiistai 15.5.2019
Yle/oikeusministeriö

Eurovaalien ennakkoäänestys jatkuu ensi viikon tiistaihin, 21. toukokuuta asti. Varsinainen vaalipäivä on sunnuntaina 26. toukokuuta. Silloin voi äänestää vain etukäteen ilmoitetussa äänestyspaikassa kello 9–20.

  • Voit selata ehdokkaita esimerkiksi Ylen eurovaalikoneessa (siirryt toiseen palveluun).
  • Ennakkoon voi äänestää kunnan- ja kaupungintaloissa, kauppakeskuksissa ja posteissa. Ennakkoäänestyspaikkojen aukioloajat vaihtelevat. Varhaisimmillaan äänestyspaikat aukeavat kello 8.00 ja sulkevat ovensa viimeistään kello 20.00.

Ennakkoäänestyksessä tarvitaan selvitys henkilöllisyydestä. Henkilöllisyytensä voi todistaa kuvallisella asiakirjalla, esimerkiksi ajokortilla tai poliisin myöntämällä henkilökortilla tai passilla.

Vain alle puolet äänioikeutetuista äänesti edellisissä eurovaaleissa

Ennakkoäänestyspaikat ovat lisääntyneet hieman verrattuna edellisiin eurovaaleihin. Nyt käytössä on 910 ennakkoäänestyspaikkaa, vuonna 2014 ennakkoäänestyspaikkoja oli 850 kappaletta.

Viisi vuotta sitten ennakkoon äänesti viimeisen ennakkoäänestyspäivän loppuun mennessä 17,1 prosenttia äänioikeutetuista. Oikeusministeriö täsmensi ennakkotiedon myöhemmin 17,4 prosenttiin.

Edellisissä eurovaaleissa vuonna 2014 Suomessa asuvien suomalaisten ja EU-maiden kansalaisten äänestysprosentti oli 41,0, joten alle puolet Suomessa äänestäneistä äänesti ennakkoon.

Ja kokonaisuudessaan siis vain alle puolet äänioikeutetuista kävi äänestämässä.

Voit seurata eurovaalien ennakkoäänestyksen kehittymistä tunti tunnilta oikeusministeriön sivuilta (siirryt toiseen palveluun).

Vilkkaimmat eurovaalit vuonna 1996 yhdessä kuntavaalien kanssa

EU-vaaleissa äänestysinto on ollut vaisua vuotta 1996 lukuunottamatta. Silloin eurovaalit järjestettiin yhtä aikaa kuntavaalien kanssa. Vuonna 1996 äänestysprosentti oli Suomessa asuneiden äänioikeutettujen osalta 60,3 prosenttia.

Vuonna 1999 äänestysprosentti oli tähänastisista eurovaaleista alhaisin, 31,4 prosenttia. Vuonna 2004 äänestysprosentti oli 41,1 ja vuonna 2009 äänestysprosentti oli 40,3.

Eurovaalien ehdokkaat ovat samat koko maassa. Eurovaaleissa koko Suomi on siis yhtä vaalipiiriä.

EU-vaaleissa äänestetään Suomen edustajat Euroopan parlamenttiin.

Europarlamentaarikkoja valitaan Suomesta 13. Jos Iso-Britannia eroaa Euroopan unionista, saa Suomi neljännentoista europarlamentaarikon.

Ennakkoäänestyksen tietoja päivitetty tuoreemmiksi keskiviikkona 15.5.2019 jutun ensimmäisen julkaisemisen jälkeen. Korjattu taulukkoa 16.5.2019 klo 13.25 vuoden 2014 torstain vertailuluvun osalta, oikea tieto 5,1 %, oli aiemmin 5,2 %.

Lisää aiheesta:

Etsi ehdokkaasi Ylen vaalikoneen avulla (siirryt toiseen palveluun)

Suurin osa puolueista nostaisi Suomen seuraavaksi EU-komissaariksi mieluiten naisen – Yle kysyi puoluejohtajilta EU-politiikasta

Analyysi: Suomen EU-komissaariksi noussee Jutta Urpilainen tai Miapetra Kumpula-Natri

Eurovaalien ennakkoäänestys alkaa: Valtaosa ehdokkaista ei halua yhteistä eurooppalaista armeijaa, kertoo Ylen eurovaalikone

Eurooppa-kirje: Opiskelijoille ehdotetaan 15 000 euron lainaa, futisseuran tiukka linja yllätti ja uudelleensyntymä Ranskassa

Lue seuraavaksi