Tutkimus: Suomalaiset kokevat sijoittamisen aloittamisen vaikeampana kuin auton renkaiden vaihtamisen – Kinkkisintä on lotossa voittaminen

Tutkimuksen mukaan ihmisten mielestä Suomessa on lisäksi erityisen kallista autoilla ja syödä ulkona.

sijoittaminen
Urheiluautoja rivissä autoliikkeessä
AOP

Sijoittaminen on vaikeaa. Säästämisen aloittaminen on yhtä vaikeaa. Näin ajattelee joka kolmas suomalainen.

S–Pankin Kantarilla teettämästä tutkimuksesta käy ilmi, että monen ihmisen mielestä sijoittamisen ja säästämisen aloittaminen on jopa vaikeampaa (vastaajista 32 prosenttia) kuin vaihtaa renkaat autoon (vastaajista 29 prosenttia).

Tutkimuksessa ihmisiltä kysyttiin yksinkertaisesti muun muassa, mikä on vaikeaa. Sijoittamisen aloittamista pidettiin myös vaikeampana (vastaajista 22 prosenttia) puolison miellyttämistä.

Grafiikka
Tanja Ylitalo / Yle Uutisgrafiikka

Entäpä mitä pidettiin kaikkein vaikeampana. Voittaa lotossa, vastasi 92 prosenttia vastaajista.

Poliitikkoihin luottaminen on myös melko työlästä. Näin ajatteli 74 prosenttia vastaajista.

Siis kertauksen vuoksi: kansalaisten mielestä poliitikkoihin on vaikeampaa luottaa kuin aloittaa sijoittaminen ja säästäminen.

Mutta mikä on kansalaisten mielestä erityisen kallista Suomessa?

Ykköseksi nousi autoilu. Vastaajista 85 prosenttia sanoi, että Suomessa on kallista autoilla.

Katettu ravintolan pöytä odottaa asiakkaita.
Suomalaiset pitävät ravintolassa syömistä kalliina.AOP

Yhtä moni eli 85 prosenttia vastasi, että Suomessa on myös kallista syödä ja juoda ravintoloissa.

Puhelimen käyttö arvioitiin kohtuullisen edulliseksi. Vastaajista 23 prosenttia sanoi, että puhelimen käyttö on kallista.

Noin miljoona suomalaista säästää jo rahastoihin. Tästä huolimatta rahastosäästäminen on jäänyt vieraaksi monelle suomalaiselle. Peräti joka viides suomalainen ei osaa arvioida, onko rahastosäästäminen kallista vai ei.

Tyypillinen suomalainen arvioi säästävänsä rahastoon joka kuukausi noin 0–20 euroa. Joka viides kertoo säästävänsä rahastoihin 21–100 euroa kuukaudessa, kun esimerkiksi ulkonäöstä huolehtimiseen sama summa uppoaa yli kolmanneksella ja puhelimen käyttöön yli puolella.

Tutkimuksessa tiedusteltiin ylipäänsä suomalaisten suhtautumista raha-asioihin internet-paneelissa. Tutkimukseen vastasi 1 180 täysi-ikäistä suomalaista. Kyselyn vastaajana toimi Suomen 18–74-vuotiasta väestöä. Virhemarginaali on korkeintaan 3,1 prosenttiyksikköä suuntaansa koko vastaajajoukossa.