1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Annika Saarikko

Keskustan puheenjohtajapelistä vetäytynyt Annika Saarikko: "Perhevapaakeskustelu on syyllistävää, aina on joku armeija joka hyökkää"

Saarikko ihmettelee, miksei Suomessa käydä keskustelua isäministereistä.

Annika Saarikko (kesk.) kertoo Yle Puheen haastattelussa, että päätöksen jälkeen hänellä on mielenrauha. Kuva: Martti Kainulainen / Lehtikuva

Keskustan kansanedustaja Annika Saarikko on puolueensa suosituimpia poliitikkoja. Hän kertoi huhtikuussa, ettei lähde tavoittelemaan puolueensa puheenjohtajuutta.

Saarikko sanoo Yle Puheella, että päätöksen jälkeen hänelle tuli mielenrauha. Saarikon haastattelun Naisasiatoimisto Kaartamo&Tapanainen -ohjelmassa voit kuunnella tästä.

Juha Sipilä luopuu puheenjohtajuudesta ja seuraaja valitaan keskustan ylimääräisessä puoluekokouksessa syyskuussa. Syyskuussa on myös Saarikon laskettu aika. Hän odottaa toista lastaan.

– Tuntuu hyvältä ja tämä oli oikea päätös. Eniten jännitti kertominen. Perheen ja työn yhdistäminen on Suomessa latautunut aihe, johon sotkeutuvat ihmisten omakohtaiset kokemukset, kaipuut, syyllisyys ja epäonnistumiset, Saarikko sanoo.

Juha Sipilän hallituksen perhe- ja peruspalveluministeri oli valmistautunut siihen, että lunta tulee tupaan. Saarikko kokee, että perhevapaakeskustelu on syyllistävää.

– Aina on tämä armeija, joka hyökkää. Kotiäitejä, jotka sanovat, mikä on oikea paikka lapselle. Uralähtöisen naisen asemaa puolustava feminismi, joka sanoo, että aina pitää tarttua kun voi, hän sanoo.

–Ja sitten tulin siihen tulokseen, että entäpä jos en halua?

Äänestäjällä on oikeus tietää, kuka minä olen

Valtaosa Saarikon saamasta palautteesta on kuitenkin ollut kannustavaa. Mutta pitääkö poliitikon kertoa kansalaisille yksityiselämästään?

Saarikon mielestä raskaudesta kertominen ennen vaaleja oli hänen velvollisuutensa.

– Raskaus olisi kuitenkin alkanut näkyä. Poliitikko ei ole velvollinen puhumaan yksityiselämästään, mutta mielestäni äänestäjien on hyvä tietää, millainen minä olen, hän sanoo.

– Päätöksen jälkeen sain uutta kipinää, eikä tullut mieleenkään, että jään vain mammailemaan.

Saarikon mukaan poliitikon ratkaisut muuttuvat poliittisiksi, vaikka olisi kysymys hänen omasta elämästään. Silti hänen ohjenuoransa on pitää päätökset oman perheen käsissä.

– Minun arvoni naisena ja äitinä ei määrity sen perusteella, mikä on minun ratkaisuni.

Suomessa ei puhuta isäministereistä

Annika Saarikko kertoo lukevansa itsensä feministeihin, mutta päätöksestä kertominen jännitti. Hän pohti ajatellaanko sen jälkeen, ettei hän olekaan oikea tasa-arvon puolustaja.

– Minun feminismini on sitä, että voi tehdä omat valintansa ilman, että tulee mitätöidyksi.

Saarikko pohtii, miksi Suomessa ei puhuta isäministereistä. Miehetkin saavat lapsia.

–Sekin on ärsyttänyt ihan suunnattomaksi, että ihmetellään, olenko ryhtymässä keskustan puheenjohtajaksi vai jäänkö kolmeksi vuodeksi kotiin.

Perhe- ja peruspalveluministerinä Saarikko on elänyt lapsiperhearkea. Samoin teki opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok.).

Kun Saarikko pohti, lähteäkö tavoittelemaan keskustan puheenjohtajuutta, hänen miehensä sanoi, että tämä saa tehdä juuri niin kuin hänestä itsestään tuntuu hyvältä.

– Kysymys ei ollut siitä, etteikö keskustan puheenjohtajuus ei olisi ollut teoriassa mahdollista, vaan siitä, mitä haluan, hän sanoo.

– Tiedostan sen, että mahdollisuus (nousta puolueen puheenjohtajaksi) tulee eteen ehkä vain kerran. Senkin riskin uhalla halusin tehdä tämän valinnan. Minun elämänkaareni ei ole tähdännyt siihen, että voin olla kepun puheenjohtaja.

Harva mies katuu lasten kanssa viettämäänsä aikaa

Raskauden alkumetreillä tuntui oudolta miettiä pitkälle etukäteen, mitä tuleman pitää. Harva tietää vielä raskauden puolivälissäkään, millainen lapsi on tulossa.

– Mutta jos voin olla pieni välikappale keskustelussa, että me yhteiskuntana pohdimme siitä, mikä on mahdollista niin se on ihan okei, Saarikko sanoo.

Tällä hetkellä kansanedustaja Annika Saarikko osallistuu hallitusneuvotteluihin. Niissä pohditaan myös, millaisen perhevapaauudistuksen Suomi tarvitsee.

Saarikon mielestä perhevapaissa on kyse muustakin kuin työelämästä.

–Kyse on lapsen oikeudesta viettää aikaa molempien vanhempien kanssa. En ole tavannut yhtään kuusikymppistä miestä, joka olisi katunut sitä, että on viettänyt liian paljon aikaa lasten kanssa.

Saarikko kannattaa perhevapaakiintiötä

Juha Sipilän hallitus ei päässyt yksimielisyyteen perhevapaista. Se harmittaa Saarikkoa. Hän kannattaa perhevapaiden kiintiöimistä isälle ja äidille. Mutta se ei riitä. Lapsia pitää hoitaa vielä kolmen ikävuoden jälkeenkin.

– Pitää olla mahdollista tehdä myös osa-aikatyötä. Meillä on työpaikkoja, joilla huomioidaan lasten lomat ja sitten sellaisia miesvaltaisia työpaikkoja, joissa ei tunnisteta että se on joku arvo elämässä.

Ihmiset pohtivat yhä eurojen kautta, kumpi vanhemmista käyttää perhevapaat. Mutta kyse on myös asenteista.

– Olen tavannut miesyrittäjiä, jotka sanovat etteivät pysty mitenkään pitämään perhevapaita. Mutta aika moni naisyrittäjä hankkii lapsia. Lainsäädäntö on tapa, jolla tekosyyt siivotaan syrjään, Saarikko sanoo.