Hyppää sisältöön

Toimittajalta: Suomen ongelma Euroviisuissa on yliyrittäminen

Menestystä tavoiteltaessa aitous jää usein uupumaan, kirjoittaa euroviisutoimittaja Ville Vedenpää.

Darude ja Sebastian Rejman Euroviisulavalla 14.5.2019. Kuva: Thomas Hanses

Euroviisut on kaiken hömpän ja hattaran keskellä armoton kilpailu. Samaan aikaan kun semifinaalista jatkoon päässeet juhlivat äänekkäästi bäkkärillä, vieressä karsiutuneet pyyhkivät silmäkulmiaan.

Monelle maalle viisuissa menestyminen on erittäin tärkeää, jolloin paineet kohdistuvat maata edustavaan artistiin. Jos finaalipaikka ei irtoa, kuukausien työ on haihtunut hetkessä ilmaan ja päälle voi saada haukut.

Tämä oli tunnelma Suomen pukukopissa, kun maansa myyneet Darude ja Sebastian Rejman purkivat tuntojaan. V-sanan käytössä ei säästelty.

Daruden matka Euroviisuihin alkoi suuresta innostuksesta ja päätyi menestyksen osalta pannukakkuun. Etenkin ulkomailla oltiin alkuun innostuneita kansainvälisesti menestyneen dj:n osallistumisesta kilpailuun. Matkan varrella into alkoi kuitenkin hiipua ja lopulta Suomen menestymismahdollisuuksiin ei enää uskottu.

Tel Avivissa Darudesta ollaan oltu kiinnostuneita erittäin paljon. Hän on tehnyt kymmenittäin haastatteluja ulkomaisiin medioihin. Maailmanlaajuinen tunnettuus ei kuitenkaan ratkaise itse kisassa pärjäämistä.

Tärkeintä on kappale ja sen esitys kolmessa minuutissa. Miksi Suomen viisubiisi ei sitten menestynyt?

Tie Euroviisujen finaaliin saattoi katketa keskinkertaisuuteen. Look away -kappale on geneeristä tanssipoppia ja sen ilmastonmuutosta käsittelevä sanoma jää vaisuksi ja ulkokohtaiseksi. Vaikka lavaesitys oli hiottu, se ei vaan koskettanut ihmisiä.

Darude on sanonut, että hän teki kappaleita Euroviisuihin juuri kisaa ajatellen. Hieman valtavirtaisempia biisejä kuin normaalisti. Viime vuonna Saara Aalto tehtaili niin ikään biisejä kisat mielessään. Lisäksi esitykseen oli ahdettu lähes kaikki mahdolliset kikat, mitä viisulavalla voidaan toteuttaa.

Viime vuosina Euroviisuissa pärjänneet kappaleet ovat olleet artisteille erittäin henkilökohtaisia ja siten poikenneet muusta massasta. Tänä vuonna viisujen suurin ennakkosuosikki on Hollannin Duncan Laurencen Arcade-kappale, joka on koskettavalla tavalla omakohtainen.

Suomen ongelma Euroviisuissa on yliyrittäminen. Menestystä haetaan hampaat irvessä, jolloin aitous katoaa. Ja sen ihmiset kuulevat.

.
.