Pori aikoo sulkea Himmelin ja neljä muuta vanhusten hoitopaikkaa

Himmeli, palvelukoti Kyläsaari, Lavian Kotirannan ykkös- ja kakkosyksikkö sekä Uudenkoiviston vanhustentalo suunnittelee sulkevamsa

Pori
Himmelin palvelutalo Porissa.
Himmelin palvelukeskus saatetaan sulkea.Katja Halinen / Yle

Porin perusturva aikoo sulkea viisi vanhusten hoitoyksikköä: Vanhakoivistolla sijaitsevan Himmelin, palvelukoti Kyläsaaren, Lavian Kotirannan ykkös- ja kakkosyksikön sekä Uudenkoiviston vanhustentalon.

Perusturva kertoo siirtävänsä toiminnan näistä yksiköistä ajanmukaisempiin tiloihin. Tästä tulee myös säästöjä, koska rakennukset ovat tulossa peruskorjausikään.

Himmelin myymistä pohdittiin Porin perusturvassa jo vuonna 2014, mutta tuolloin suunnitelma ei edennyt.

Lisää kotihoitoa

Perusturvajohtaja Terttu Nordmanin mukaan Porissa vanhustenhoito on laitosvaltaista muihin samankokoisiin kaupunkeihin verrattuna. Nyt aiotaan lisätä kotihoitoa ja perhehoitoa.

Kaikille nykyisille asiakkaille luvataan hankkia uudet kodit toisista yksiköistä, mutta uusia omia yksiköitä ei rakenneta.

− Asuinpaikan muutokset aiheuttavat ymmärrettävästi huolta asiakkaillemme ja heidän omaisilleen. Kun päätökset asian etenemisestä on tehty, järjestämme erilaisia keskustelutilaisuuksia, esimerkiksi omaisten iltoja, vanhuspalveluiden johtaja Pirjo Rehula sanoo.

Henkilökuntaa siirretään kotihoidoon. Eläköitymisten myötä perusturvan henkilökunta vähenee suunnitelman toteutumisen jälkeen, paitsi jos eduskunta säätää vanhustenhoitoon 0,7 hoitajan mitoituksen, jolloin henkilökuntamäärä pysyy ennallaan.

Myös muita muutoksia

Perusturva valmistelee myös uuden neljäpaikkaisen perhekuntoutusyksikön ja 14-paikkaisen lastensuojelulaitoksen perustamista tänä vuonna.

Porin perusturva järjestää sosiaali- ja terveyspalvelut Porin lisäksi Ulvilassa ja Merikarvialla. Perusturvalautakunta tekee sulkemispäätökset valmistelun pohjalta kesäkuussa.

Täydennetty juttua klo 15.51: Päätöstä sulkemisesta ei vielä tehty, päätökset tehdään kesäkuussa. Täydennetty myös henkilökuntamäärän osalta.

Uutisesta voi keskustella 15.5. klo 22 saakka.