Iisalmeen tulee kesällä kaupunkipyöriä – syksyllä pyörät ovat opiskelijoiden käytössä

Sovelluspohjaisesti toimivat polkupyörät on määrä ottaa käyttöön heinäkuun alussa.

Iisalmi
Kaupunkipyörä Kouvolan asemalla
Kaupunkipyörä Kouvolan asemalla.Pyry Sarkiola / Yle

Iisalmeen on tulossa heinäkuun alussa 20 sovelluspohjaisesti toimivaa kaupunkipyörää. Kyse on perinteisistä polkupyöristä toisin kuin esimerkiksi Kuopiossa, missä on käytössä sähköavusteiset kaupunkipyörät. Kierre-hankkeen projektivastaava Kirsi Savolainen Iisalmen kaupungilta kertoo, että sopimus on määrä allekirjoittaa lähipäivinä.

– Tässä vaiheessa emme voi vielä kertoa yksityiskohdista, koska sopimuksessa ei ole nimiä vielä paperissa, Savolainen sanoo.

Sopimuskumppanina on kouvolalainen kaupunkipyöräoperaattori KaaKau, joka järjesti kaupunkipyörät Kouvolaan ja Kotkaan viime kesänä. Yrityksen toimitusjohtaja Aleksanteri Repo kertoo, että KaaKaun toiminta on laajentunut voimakkaasti. Iisalmen lisäksi KaaKaun operoimia kaupunkipyöriä on ilmestymässä tai on jo ilmestynyt katukuvaan Lappeenrannassa, Porvoossa, Mäntsälässä ja Imatralla.

– Tässä meni sen verran myöhäiseksi, että pyörän toimittajasta riippuu, milloin pyörät saadaan Iisalmeen. Heinäkuun alku on meillä tähtäimessä, Repo kertoo.

Polkupyörien avaaminen ja lukitseminen hoituu älypuhelimeen ladattavan sovelluksen avulla. Sovelluksen avulla voi myös paikantaa, missä päin kaupunkia pyöriä on vapaana.

Pyörät syksyksi opiskelijoille

Iisalmessa kyse on kaksivuotisesta kokeilusta, jossa on mukana myös Ylä-Savon ammattiopisto. Tarkoituksena on, että kaupunkipyörät ovat kaikkien vuokrattavissa kesäaikaan.

– Syksyllä pyörät siirtyisivät ammattiopiston opiskelijoiden käytettäväksi, Kirsi Savolainen kertoo.

Iisalmessa oli viime kesänä käytössä kuusi Toimi-säätiön pajalla tehtyä kaupunkipyörää. Ajatuksena oli, että pyöriä pystyy lainaamaan vapaasti, kunhan niitä käsittelee varovasti ja palauttaa pyörän saman päivän aikana torilta löytyvään telineeseen. Niitä kuitenkin löytyi päivän päätteeksi lojumasta jostain aivan muualta kuin torilta.