"Automaatio- ja robotiikka-ala jatkaa huikeaa kasvua" – teollisuus nousuvireessä Satakunnassa

Satakunnan teollisuus menestyi kokonaisuutena hyvin viime vuoden heinä- ja joulukuun välisenä aikana. Maakunnan ykkösmenestyjä oli automaatio- ja robotiikka-ala, joka kaipaa lisää työntekijöitä.

Satakunta
Satakuntaliiton aluekehitysasiantuntija Saku Vähäsantanen.
Saku Vähäsantasen mukaan automaatio- ja robotiikka-alalla liikevaihto on kaksinkertaistunut.Liisa Kallio / Yle

Satakuntaliiton aluekehitysasiantuntijan Saku Vähäsantasen mukaan Satakunnan talous on mainiolla tolalla.

Satakuntaliiton julkaisemassa talous- ja suhdannejulkaisussa esiteltiin maakunnan elinkeinotoiminnan kehitystä viime vuoden heinä- ja joulukuun välisenä aikana. Metsäteollisuus, metallien jalostus ja koneiden ja laitteiden valmistus siivittivät teollisuuden liikevaihdon ja viennin kohoamista.

– Tärkeä vientiteollisuus on hyvässä iskussa. Myös uusi nousuala, eli automaatio- ja robotiikka-ala jatkaa huikeaa kasvua, hän kertoo.

Ainoastaan rakennusala lähti loivaan laskuun viime vuoden lopussa. Vaikka kovin nousu on takanapäin, ei Vähäsantasen mukaan edessä ole todennäköisesti romahdusta.

Automaatioalalla pulaa työntekijöistä

Satakunnan teollisuuden kärkiala on automaatio- ja robotiikka-ala, jonka liikevaihto kasvoi viime vuonna lähes 35 prosenttia. Henkilöstön määrä on myös noussut, mutta kovaa vauhtia kasvava ala tarvitsee lisää tekijöitä.

– Päätoimialoilla henkilöstömäärä kasvoi vuoden lopussa, mutta automaatio- ja robotiikka-alalla on ilmeisesti pulaa insinööreistä, Satakuntaliiton aluekehitysasiantuntija Saku Vähäsantanen sanoo.

Myös metalliala on raportoinut työntekijäpulasta.

Satakunnan taloustilanne on talous- ja suhdannejulkaisun mukaan samantyyppinen kuin Suomessa keskimäärin. Tärkeät vientialat, kuten metsä- ja teknologiateollisuus, menestyivät kuitenkin paremmin Satakunnassa Suomen keskiarvoon verrattuna.