Savilahden alueella voi varautua ruuhkiin kesällä – monet rakennustyömaat vaikuttavat merkittävästi liikenteeseen

Kuopion kaupungin rakennushankkeiden lisäksi liikennettä haittaa myös esimerkiksi siltaremontti Siikalahden eritasoliittymässä.

Savilahden alueen rakennustyöt vaikuttavat kesällä liikennejärjestelyihin Neulamäentien ja Neulaniementien välillä. Kuva: Kuopion kaupunki

Kuopion Savilahden alueen rakennustyöt tuovat muutoksia liikenteeseen pitkin kesää. Savilahdentiellä jo alkanut verkostosiirtotyö vaikuttaa liikennejärjestelyihin Neulamäentien ja Neulaniementien välillä eli Prisman ja Technopolis Microkadun alueella. Kokonaisuudessaan työn on arvioitu valmistuvan lokakuussa.

Töiden vuoksi kevyt liikenne on ohjattu kiertotielle ja ajoneuvoliikenteen käytössä olevat kaistat saattavat vaihdella. Kaistojen sulkemiset pyritään ajoittamaan ruuhka-aikojen ulkopuolelle.

Neulamäentien liittymän pohjoispuolella aloitetaan ensi viikolla louhintatyöt, jotka kestävät arviolta kolme viikkoa. Sen aikana autoilijat joutuvat varautumaan lyhytaikaisiin liikennekatkoihin ja kevyelle liikenteelle tulee lyhyitä kiertotiejärjestelyjä.

Myös Prisman kohdalla oleva Technopoliksen puoleinen linja-autopysäkki ("Microteknia E") suljetaan ensi torstaina 23. toukokuuta. Sen korvaa parin sadan metrin päässä oleva, lähempänä Neulaniementietä sijaitseva pysäkki ("Teknia E").

Savilahden alueen rakentuminen kiihtyy

Tänä vuonna käynnistyvät myös vanhan varikon alueen uusien katujen, eli Sarastuskaaren, Hehkukadun, Loistekadun ja Sädekujan sekä Neulamäentien alkuosien rakentaminen. Uudet katuyhteydet pyritään avaamaan liikenteelle vuoden 2021 aikana.

Savilahden alueella on käynnissä myös muiden toimijoiden rakennushankkeita, jotka vaikuttavat merkittävästi alueen liikenteeseen. Pohjois-Savon ELY-keskuksen käynnistämä Siikalahden eritasoliittymän risteyssillan korjaus valmistuu lokakuussa. Volttikadulla puolestaan on meneillään Kuopion Energian kaukolämmön saneeraustyö (siirryt toiseen palveluun), joka valmistuu kesäkuussa.

Savon ammattiopiston kampuksen rakentaminen alkaa tänä vuonna ja jatkuu vuoteen 2023 saakka. Savon ammattiopiston ja Savonia-ammattikorkeakoulun kampusalueella tulee olemaan yhteensä noin 7 000 opiskelijaa. Käynnistyvät talonrakennustyömaat lisäävät tavaraliikennettä alueella ja vaativat kiertotiejärjestelyjä sekä väliaikaisia pysäköintiratkaisuja.

Myös Kuopion kaupungin tapahtuma- ja liikuntakeskuksen rakentaminen on suunniteltu alkavaksi kuluvana vuonna.