Liito-oravan papanat viivästyttävät Raide-Jokerin hakkuita Helsingissä – "Pitää selvittää, ovatko puut osa suojeltua lisääntymispaikkaa"

Puiden kaadon Helsingin Pajamäessä piti alkaa tänään keskiviikkona. Asukasyhdistys vaatii ELY-keskukselta hakkuiden keskeyttämistä.

Raide-Jokeri
Liito-orava
Liito-orava on uhanalainen eläin.Petri Vironen / Yle

Pikaraitiotie Raide-Jokerin rakentamista valmistelevat hakkuut viivästyvät Helsingin Pajamäessä.

Uudenmaan Ely-keskuksen mukaan Pajamäki-seura on jättänyt luonnonsuojelulain 57 pykälän mukaisen vaatimuksen hakkuiden keskeyttämisestä ja niiden lainmukaisuuden selvittämisestä.

Pajamäen Patterimäellä on tarkoitus kaataa noin 450 puuta Raide-Jokerin tieltä. Raide-Jokeri tiedotti tänään (siirryt toiseen palveluun), että Patterimäen länsipuoliset puunkaadot aloitettaisiin ensi maanantaina.

Uudenmaan Ely-keskuksen ylitarkastaja Kirsi Hellas kuitenkin toteaa, ettei toimenpidekieltohakemusta koskevalla alueella päästä vielä aloittamaan töitä.

– Tässä vaiheessa on viisainta odottaa, että saadaan asia perusteellisesti selvitetyksi, Hellas toteaa.

Raide-Jokerin tiedotteen mukaan Patterimäen länsipuolella puita kaadetaan niin raitiotien reitiltä kuin myös uuden pelastustien vuoksi. Samalla metsässä kulkeva ulkoilureitti muutetaan viranomaisten määräyksestä pelastustieksi. Tiedotteessa kuitenkin todetaan, että ulkoilureitti säilyy virkistyskäytössä.

Kyse liito-oravien papanapuista

Uudenmaan Ely-keskuksen ylitarkastaja Kirsi Hellas kertoo, että nyt jätetyssä toimenkieltopidehakemuksessa on kyse tänä keväänä tietoon tulleista liito-oravien papanapuista.

Patterimäellä on määrätty kaadettavaksi puita pikaraitiotien reitin ja pelastustien kohdalta. Hellaksen mukaan puiden alta on löytynyt liito-oravan papanoita.

– Kyse on siitä tulkinnasta, ovatko ne osa lisääntymis- ja levähdyspaikkaa, jotka ovat lain nojalla suojeltuja, vai ovatko ne vain osa liito-orava aluetta, josta yksittäisen papanapuun kaataminen ei ole sinänsä lain nojalla kiellettyä. Tämä asia täytyy vielä selvittää.

Hellaksen mukaan Ely-keskus on siinä käsityksessä, että Raide-Jokeri on ottanut suunnitelmissaan huomioon myös aivan tuoreimmat tiedot liito-oravien liikkeistä alueella.

Raide-Jokeri: "Kaikki viiveet vaikuttavat"

Hellas sanoo, että Ely-keskus pyrkii antamaan päätöksensä asiassa mahdollisimman nopeasti.

– Varmistamme, ettei meiltä puutu mitään tietoja. Päätös on tietysti valituskelpoinen. Jos osalliset ovat edelleen toista mieltä, niin heillä on oikeus valittaa, Hellas toteaa.

Raide-Jokerin tilaajan projektinjohtaja Juha Saarikoski toteaa Ylelle, ettei osaa vielä arvioida, miten Pajamäen hakkuiden viivästyminen vaikuttaa projektiin kokonaisuudessaan.

– Kaikki viiveet vaikuttavat ilman muuta hankkeeseen, mutten osaa arvioida, onko tällä vaikutuksia kokonaisaikatauluun tai kuinka suuria vaikutuksia on kustannuksiin.

Saarikoski ei myöskään osaa vielä arvioida, kuin pitkästä viiveestä on kyse.

– Puhutaanko tässä päivistä vai kuukausista, se pitää vielä selvittää, Saarikoski sanoo.

Raide-Jokerin rakentamista valmistelevat hakkuut oli alunperin tarkoitus aloittaa jo keskiviikkona 5.5. Varsinainen rakentaminen käynnistyy eri puolilla Helsinkiä ja Espoota 3.6.

Helsingin ja Espoon valtuustot hyväksyivät Raide-Jokerin tarkennetun hankesuunnitelman aiemmin tänä keväänä. Tammikuussa kerrottiin, että Raide-Jokerin kustannukset olivat nousseet 93 miljoonaa huhtikuun 2015 hintatasossa.

Juttua korjattu 16.5.2019 kello 11.54. Jutussa kerrottiin aiemmin, että puita olisi tarpeen kaataa työmaa-aikaisten järjestelyiden vuoksi. Puita kuitenkin kaadetaan pikaraitiotien reitin ja pelastustien kohdilta, ei työmaa-aikaisten järjestelyjen vuoksi.

Lue myös:

Espoo hyväksyi Raide-Jokerin kustannusten noususta huolimatta

Raide-Jokeri nytkähti eteenpäin: Helsingin kaupunki hyväksyi korkeammaksi karanneen hintalapun

Espoo haluaa aikalisän Raide-Jokerissa – uhkaako miljoonahanke nyt viivästyä? "Ei tämä aikataulua ainakaan nopeuta"

Tässäkö uusi länsimetro, pohtivat poliitikot – Raide-Jokerin hinta pullistui kymmenillä miljoonilla jo ennen rakentamisen aloittamista

Raide-Jokerin liikennöinti voisi alkaa kesäkuussa 2024 – Hinta hyppäsi 90 miljoonalla ylöspäin