Kunniatohtoriksi vihittävä Ismo Alanko: "Yritän tehdä sellaista musiikia, jota itse unelmoin kuulevani"

Ismo Alanko vihitään Itä-Suomen yliopiston filosofisen tiedekunnan kunniatohtoriksi kesäkuun alussa.

Ismo Alanko
Ismo Alanko kertoo, mitä hän ajattelee musiikkia tehdessään
Ismo Alanko kertoo, mitä hän ajattelee musiikkia tehdessään

Ismo Alanko on tehnyt 40-vuotisen musiikkiuransa aikana huiman määrän tutuksi tulleita rock-kappaleita. Hän kertoo Puoli seitsemän -ohjelman haastattelussa, että musiikkia tehdessä hänellä on aina ollut mielessä yksi ja sama fani.

– Minä teen kappaleet sille musiikkini suurimmalle fanille ja armottomimmalle kriitikolle – minulle itselleni. Yritän täyttää aukkoa maailmassa. Tehdä sitä musiikkia, mitä tästä maailmasta puuttuu. Sellaista musiikkia, jota minä itse unelmoin kuulevani.

Alitajunta pulputtaa tekstiä

Alanko on erittäin tuottelias musiikintekijä, ja laulujen tekeminen on ollut hänelle helppoa. Useimmiten musiikki syntyy ennen tekstiä.

– Usein teen sävellyksen ensin, ja sitten annan alitajunnan pulputtaa tekstiä siihen tunnelmaan mikä musiikissa on, ja katson mihin se lähtee viemään.

Kappaleiden syntyminen on Alangolle usein ryöpsähdyksenomaista, ja aihioita syntyy runsaasti.

– Kun teen en ajattele, että yritän tehdä jotain hyvää tai loistavaa, vaan minä vaan teen. Ja aika iso osa on ihan kuraa, mistä ei ole mihinkään. Mutta mitä enemmän sitä tekee, saa koneet käyntin ja lämpenemään. Se, että puhtaasti iskee jumalainen inspiraatio – sellaista tapahtuu ehkä kerran vuodessa, tai kerran viidessä vuodessa.

Ristiriidat kuuluvat elämään

Ismo Alangon uusin albumi Minä haluaisin olla niin kuin Beethoven julkaistaan ensi perjantaina. Levy on saanut innoituksensa tämän ajan ristiriitaisuuksista.

– Tässä ajassa eläminen on ihan järjetöntä ristiriitojen kanssa kamppailemista. Halusin tehdä levyn, joka välittää elämän energiaa. Joka on pirteä, energinen, vähän aggressiivinen. Ja toisaalta sen teemat ovat tästä ajasta. Samassa biisissä voi yhtä aikaa aivan helposti soida ilo ja ahdistus, ja pimeys ja valo. Ristiriita kuuluu elämään.

Filosofian kunniatohtoriksi

Ismo Alanko vihitään filosofian kunniatohtoriksi Itä-Suomen yliopiston Joensuun kampuksella kesäkuun alussa. Hän on yllätyksenä tulleesta kunnianosoituksesta otettu ja vähän liikuttunutkin.

– Vetää ihan sanattomaksi. Minä ajattelen, että tämä on sellainen yllättävä huomionosoitus, ja olen erittäin kiitollinen ja iloinen. Minähän en ole tehnyt tämän eteen tavallaan mitään muuta kun 40 vuotta musiikkia. Että takaoven kautta tohtoriksi, onhan se hieno juttu.

Promootiopäivä on Alangolle kiireinen. Hän lähtee juhlasta suoraan Lahteen Mössön musiikkiklubille keikalle, joka aloittaa samalla uuden levyn ja kesän kiertueen.

Katso Ismo Alangon koko haastattelu Yle Areenassa.

16.5. 2019 klo 13.00: Korjattu Joensuun yliopisto Itä-Suomen yliopistoksi.