1. yle.fi
  2. Uutiset

Bloomberg: USA lykkää autotullien käyttöönottoa – ilouutinen Suomelle

Pörssit pomppasivat heti Bloombergin uutisen tultua.

Autotulli
Työntekijöitä Uudenkaupungin autotehtaalla.
Uudenkaupungin Valmet Automotive Oy:n tehtaalla valmistetaan autoja vientiin Yhdysvaltoihin.Vesa Moilanen / Lehtikuva

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump aikoo lykätä EU-maista tuleviin autoihin kohdistettujen tullien käyttöönottoa, kertoo talousuutistoimisto Bloomberg (siirryt toiseen palveluun).

Bloombergin mukaan Yhdysvaltain johto aikoo keskittyä Kiinan kanssa käynnissä olevaan kiistaan, jossa molempien osapuolten toisilleen asettamat tullit ovat keskeissä osassa.

Bloombergin Valkoisesta talosta saamien vahvistamattomien tietojen mukaan USA lykkäisi tullien käyttöönottoa mahdollisesti puolella vuodella. Jos uudet tullit haluttaisiin voimaan nyt, niistä päättämisen takaraja olisi lauantaina.

Jos tieto pitää paikkansa, on se myönteinen uutinen EU:n ja erityisesti Suomen autoteollisuudelle, joka kärsisi huomattavasti tulleista.

Suomi olisi yksi kovimmista kärsijöistä Trumpin autotullien iskiessä – valtaosa meillä tehdyistä Mersuista päätyy nyt Yhdysvaltoihin

Autoteollisuuden pörssikurssit nousivatkin heti Bloombergin uutisen tultua julki. Myös Helsingin pörssissä kurssit kääntyivät ylöspäin aamun laskun jälkeen.

Tullitoiveita lentokonetehtailta

Yhdysvallat on suunnitellut tullien asettamista myös EU:n lentokonetuotannolle. Yhdysvallat katsoo, että EU antaa laitonta tukea Airbus-yhtiölle.

EU puolestaan arvioi yhdysvaltalaisen Boeingin saavan tukea, joka ei sovi Maailman kauppajärjestön WTO:n sääntöihin.

Boeing-yhtiön edustajat kertoivat asiasta tänään näkemyksensä Yhdysvaltain kauppahallinnon tilaisuudessa.

Boeingin johtoon kuuluva Theodore Austell kertoi yhtiön tukevan täysin Airbusille asetettavia tulleja, mutta yhtiö painottaa, että ne tulee kohdistaa tarkoin. Boeing ehdottaa, että tulleja asetettaisiin esimerkiksi Airbusin lentokoneiden siiville, vakaajille ja rungoille.

Sen sijaan laskutelineille ja eräille muille osille ei tulleja pitäisi asettaa, koska se haittaisi Yhdysvaltain omaa lentokoneteollisuutta, Boeing sanoo.

Lähteet: Reuters

Lue seuraavaksi