Porin Keskuskartanon tulipalo on saatu pääosin sammutettua – bussilastillinen asukkaita evakuoitiin hotelliin

Pelastuslaitos antaa rakennuksen katon palaa hallitusti kokonaan. Talossa on noin 160 asuntoa, kuolonuhreilta on vältytty.

tulipalot
Keskuskartanon palo alkoi savuttaa uudelleen Porissa.
Keskuskartanon yläosa oli liekeissä vielä iltayhdeksältä.Jenni Joensuu / Yle

Porin Keskusaukion laidalla sijaitsevassa Keskuskartanossa syttyi keskiviikkona suuri tulipalo. 10-kerroksisen talon koko katto syttyi tuleen iltapäivällä. Palon sammuttamisessa on siirrytty jälkivartiointivaiheeseen, ja ullakolta etsittiin puoli viiden aikaan aamulla enää yksittäisiä palopesäkkeitä.

Palo levisi ylimmän kerroksen kahteen asuntoon, mutta asuntoihin levinneet palot saatiin sammutettua ennen puoltayötä.

Paikalla on ollut noin 20 pelastuslaitoksen yksikköä, ja rakennuksesta on noussut runsaasti savua. Pelastuslaitos kehotti naapuritalojen asukkaita sulkemaan ilmastoinnin ja ikkunat.

Satakunnan pelastuslaitos kertoi puoliltaöin, että palopaikalle saapuminen on asukkailta ja muilta henkilöiltä ehdottomasti kielletty, koska talon ympäristö on tippuvan kattomateriaalin vuoksi vaarallinen ja sammutustyö on kesken.

Asukkaiden on mahdollista päästä käymään huoneistoissaan todennäköisesti torstain aikana. Asukkaita tiedotetaan tarkemmin aamupäivällä.

Bussilastillinen asukkaita on evakuoitu Yyterin hotelliin, jonne on siirtynyt asukkaita myös omatoimisesti. Viisi henkilöä on viety hätäsijoitukseen palvelukeskus Himmeliin. Viisi henkilöä on viety sairaalaan tarkistettavaksi savun hengittämisen ja uupumuksen vuoksi.

Satasairaala on avannut kriisipuhelimen, josta voi tiedustella sairaalaan tuotujen omaisten tilaa. Kriisipuhelimen numero on 02 6277 421. Sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Eija Vaula kertoo, että Satasairaala varautui mahdollisten uhrien hoitamiseen perustamalla tilannekeskuksen. Lisää väkeä ei kutsuttu töihin.

Pelastuslaitoksen mukaana asunnoista evakuoituja kotieläimiä voi tiedustella Uudenkoivistontien liikenneympyrän lähellä sijaitsevasta paloautosta, jonka numero on SA 187.

kerrostalon katto palaa Porin keskustassa
Tomi Glad / Lehtikuva

Palo syttyi Keskuskartanon itäpäässä, entisen linja-autoaseman lähellä. Liekit levisivät länteen talon toiseen päähän.

Pelastuslaitos sai hälytyksen keskiviikkona puoli kuuden aikaan iltapäivällä. Tulipalo syttyi nähtävästi rakennuksen ullakolla, jossa on varastoja ja sauna.

Valmiussuunnittelija Tiina Kielinen Satakunnan pelastuslaitokselta kertoi kello yhdeksältä illalla, että talon yläkerran annetaan palaa hallitusti. Näin yritetään välttää veden käyttöä ja suojaamaan alemmissa kerroksissa olevia huoneistoja. Tuli levisi myös rakennuksen ja sitä peittävän ulkopellin väliin.

Palo Keskuskartano
Tapio Pukkila / Yle

Palon syttymissyy ei selvillä

Palon syttymissyystä ei ole vielä tietoa. Palokunta on varmistanut, että asunnot ovat tyhjiä.

Pelastuslaitoksen mukaan kuolonuhreja ei ole tiedossa. Kaikki rakennuksen asukkaat on palokunnan mukaan evakuoitu eikä ole tiedossa, että asunnoissa olisi enää ihmisiä.

Evakuoidut koottiin aluksi läheisen entisen tyttöjen ammattikoulun pihalle, mistä heitä on kuljetettu tilapäismajoitukseen hotelliin Yyterin. Keskustan hotelleihin ei voitu majoittaa ihmisiä, koska ne olivat täynnä.

Palokunta sammuttaa Porin Keskuskartanoa tikasautolla. Tulipalo
Palokunta sammutti Keskuskartanoa tikasautolla illalla.Jenni Joensuu / Yle

Perusturvan palveluyksikköön Himmeliin on viety joitakin vanhempia talon asukkaita, jotka tarvitsevat enemmän huolenpitoa.

Valmiussuunnittelija Kielisen mukaan palosta leviää mustaa, sankkaa savua. Rakennuksesta putoilee peltiä ja muuta materiaalia, minkä takia myös toimittajat siirrettiin kauemmas talosta. Palokunta yrittää estää, että vettä pääsee valumaan alempiin kerroksiin tuhoamaan huoneistoja.

Arvion mukaan palon sammutus kestää koko yön, minkä jälkeen palokunta alkaa raivata palopaikkaa.

Porin keskuskartanossa suuri tulipalo.
Liekit kohoavat korkealle.Anni Lähde

Pelastuslaitos: Ei uhreja

Runsaasti yleisöä oli seuraamassa paloa. Savupatsas näkyi kilometrien päähän, ja esimerkiksi Itä-Porin Mikkolasta on raportoitu savun hajusta.

– Minun piti olla kaksi tuntia sitten jo nukkumassa, mutta lähdin katsomaan paloa. Pelotti, miten savu leviää. Se oli ensimmäinen ajatus, 200 metrin päässä Keskuskartanosta asuva Tero Savala kertoo Ylelle.

Pelastuslaitos tiedotti hieman ennen iltakahdeksaa, että savusta ei ole suoraa haittaa lähistön asukkaille. Aiemmin kehotettiin välttämään lähellä liikkumista myös pelastustöiden häiriöttämän turvaamisen takia Satakunnankadun, Itsenäisyydenkadun ja Presidentinpuistokadun välisellä alueella..

Pori palo Keskuskartano
Paikalla on runsaasti palokunnan yksiköitä.Tapio Pukkila / Yle

Rakennuksessa on noin 160 asuntoa. Sen alakerrassa on useita liiketiloja, muun muassa hotelli-ravintola Amado, joka on evakuoitu asiakkaista. Hotellista on katkaistu sähköt, ja sisällä haisee henkilökunnan mukaan savu. Keskuskartanon lähellä sijaitsee runsaasti myös muita asuinrakennuksia.

SPR ja perusturva auttavat

Suomen Punaisen Ristin Porin-osasto on hälytetty antamaan apua evakuoitaville. Myös kriisiavun antamiseen on varauduttu, kertoo SPR:n piirin toiminnanjohtaja Paula Ilén.

Porin perusturvan sosiaalipäivystys on perusturvajohtaja Terttu Nordmanin mukaan myös hoitamassa evakuointia ja valmiudessa muutenkin auttamaan asukkaita. Perusturva toimii pelastuslaitoksen ohjeiden mukaan.

Poliiseja oli tullut paikalle Varsinais-Suomesta saakka turvaamaan pelastustöitä. Poliisi ohjaa liikennettä iltaan saakka.

Asukas: Olin päiväunilla, kun mies herätti ja lähdimme ulos

Keskuskartanossa asuva Amanda Saarinen kertoo olleensa kotona päiväunilla, kun hänen parvekkeella ollut miehensä tuli herättämään ja kertoi, että nyt pitää lähteä.

Puoliso Jan-Eric Fröjdahl sanoo havainneensa palon, kun kuului kauheaa pauketta. Alhaalla näkyi poliiseja ja palomiehiä, jotka huusivat, että on lähdettävä alas.

– Meillä ei ole tietoa, mitä seuraavaksi tapahtuu, Fröjdahl kertoo.

Saarinen kertoo, että pariskunnan kissat jäivät asuntoon.

– Ihmiset ovat prioriteetti tällaisessa tilanteessa. Toivotaan parasta mutta pelätään pahinta. Pahalta tuntuu, Saarinen sanoo.

Iso omistaja: Vahinkojen laajuus ei vielä tiedossa

Keskuskartano on valmistunut 1960-luvun alussa. Se oli valmistuessaan eräs Suomen suurimmista kerrostaloista.

Asunto-osakeyhtiössä on noin 30 omistajaa, joista osa asuu talossa mutta osa on sijoittajia. Taloyhtiön hallituksen puheenjohtaja Matti Majasaari sanoo, että vahinkojen laajuutta on vielä liian aikaista arvioida.

Majasaari on yksi Keskuskartanon isoista omistajista. Hän kertoo, että talo on vakuutettu.

Majasaaren mukaan talon ullakolla on häkkivarastoja. Ullakko on betonilla ja kivellä eristetty muusta rakennuksesta. Majasaari arvioi, että vesivahinkoja on voinut tulla runsaasti, mutta hän ei halua arvioida asiaa tarkemmin, koska tietoja on niukasti.

– Oli huojentavaa kuulla, että ihmisuhreilta olisi vältytty, Majasaari sanoo.

Yleisöä seuraamassa Porin Keskuskartanon paloa.
Yleisö seuraa Keskuskartanon paloa.Tapio Pukkila / Yle