1. yle.fi
  2. Uutiset

Presidentti Trump julisti kansallisen hätätilan tietoverkkojen uhkan vuoksi – Huawei päätyi kauppaministeriön mustalle listalle

Trump ei nimennyt erikseen mitään yhtiötä, mutta asiantuntioiden mukaan asetus on suunnattu ennen kaikkea kiinalaista Huaweita vastaan.

Kauppakiista
Presidentti Donald Trump Valkoisessa talossa
Presidentti Donald Trumpin julistus aiheuttaa hankaluuksia kiinalaiselle Huaweille.Shawn Thew / EPA

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on julistanut kansallisen hätätilan suojellakseen maan tietoverkkoja, kertoo Britannian yleisradioyhtiö BBC. (siirryt toiseen palveluun)

Trump allekirjoitti keskiviikkona presidentin asetuksen, joka kieltää yhdysvaltalaisia yrityksiä käyttämästä ulkomaalaisvalmisteisia tietoliikennelaitteita, joiden uskotaan olevan uhka maan turvallisuudelle. Trump ei nimennyt erikseen mitään yhtiötä, mutta asiantuntioiden mukaan asetus on suunnattu ennen kaikkea kiinalaista Huaweita vastaan.

Pian presidentin julistuksen jälkeen Yhdysvaltain kauppaministeriö ilmoitti lisänneensä Huawein ja sen 70 yhteistyökumppania "mustalle listalle", jonka myötä yritykset eivät saa ostaa osia eivätkä komponentteja yhdysvaltalaisilta yrityksiltä ilman Yhdysvaltain hallituksen suostumusta.

Uutistoimisto Reutersin viranomaislähteiden mukaan tämä tekee Huawein joidenkin tuotteiden myynnin lähes mahdottomaksi, koska se on niin riippuvainen yhdysvaltalaisista tavarantuottajistaan. Päätös tulee voimaan lähipäivinä.

Trumpin päätös on uusin mutka matkaan Yhdysvaltain ja Kiinan kauppaneuvotteluissa. Valtiovarainministeri Steven Mnuchinin on määrä matkustaa pian Kiinaan jatkamaan maiden välisiä neuvotteluita.

Yhdysvaltain lisäksi monet muut maat ovat jo aiemmin esittäneet huolensa siitää, että Huawein tuotteita saatetaan käyttää Kiinan tiedustelutarpeisiin. Huawei on jatkuvasti kiistänyt vakoilusyytökset.

– Huawein kieltäminen Yhdysvaltain markkinoilta ei tee Yhdysvalloista turvallisempaa tai vahvempaa. Sen sijaan Yhdysvallat joutuu tyytymään huonompiin ja kalliimpiin vaihtoehtoihin ja tulee jäämään jälkeen 5g-teknologian kehityksessä. Lisäksi kohtuuttomat rajoitukset rikkovat Huawein oikeuksia ja nostavat muita vakavia oikeudellisia kysymyksiä, Huawei vastasi Trumpin päätökseen tiedotteessaan.

Kiellon pelätään vaikuttavan merkittävästi Huawein yhdysvaltalaisten tavarantoimittajien Qualcommin ja Broadcomin osakekursseihin.

Lue myös:

Huawei haluaa ei-vakoilua-sopimuksen Britannian kanssa (14.5.)

Britannian puolustusministeri erotettu tehtävistään Huawei-tietovuodon vuoksi (1.5.)

Lue seuraavaksi