Uusien hävittäjien määrä yhä auki hallitusneuvotteluissa? – "64 ei ole kiveenhakattu määrä"

Uusien hävittäjien hankintaa käsitellään hallitusneuvotteluissa, joissa kansanedustaja Markus Mustajärvi (vas.) on mukana puolustuspolitiikkaa käsittelevässä työryhmässä.

hävittäjät (lentokoneet)
Ruotsalainen Gripen ja suomalainen F-18 hornet taisteluhävittäjä
Ruotsalainen Gripen ja suomalainen F-18 hornet taisteluhävittäjä

Lappilaisen kansanedustajan Markus Mustajärven (vas.) mukaan Suomeen voitaisiin hankkia suunniteltua vähemmän hävittäjiä. Mustajärven mukaan hävittäjien määrästä tai niihin käytettävästä euromäärästä ei ole vielä päätetty.

Julkisuudessa on aiemmin arveltu, että Suomi hankkisi 64 hävittäjää Hornet-hävittäjien seuraajiksi. Suomi pyysi viime keväänä tarjoukset 64 hävittäjän hankinnasta.

– Toisin kuin julkisuudessa on ollut niin ei löydy yhtään päätöstä siitä, kuinka monta hävittäjää hankitaan eikä löydy yhtään tarkkaa euromääräistä päätöstä, vaan selonteon pohjalta nykyisten hävittäjien suorituskyky korvataan täysimääräisesti.

"Suorituskyky korvataan"

Tämä ilmaisu tarkoittaa Mustajärven mielestä sitä että nykyisten hävittäjän suorituskyky korvataan mutta uusia hävittäjiä voi olla vähemmän kuin 64.

– 64 ei ole kiveenhakattu määrä, Mustajärvi toteaa.

Koneita voisi olla siis vähemmänkin?

– Periaatteessa kyllä.

Markus Mustajärvi (vas)
Kansanedustaja Markus Mustajärvi (vas.) on mukana hallitusneuvotteluissa puolustuspolitiikkaa käsittelevässä työryhmässä.Antti Mikkola / Yle

Mustajärvi ei kuitenkaan tässä vaiheessa osaa kertoa, mikä olisi oikea määrä hävittäjiä Suomelle.

– Sitä on hankala sanoa. Ammattimiehet arvioivat monivaiheisessa ketjussa sitä, ja lopullinen tekijä on suorituskyvyn arviointi ennen kuin asia tulee poliittiseen päätöksentekoon.

– Minä kun olen vähemmän lennellyt hävittäjillä, niin tässä asiassa pitää antaa ammattilaisille oma sijansa. Mutta se ei tarkoita sitä etteikö politiikoiden saisi tai pitäisi antaa oma panoksensa siihen, että mikä on meille ulko- ja turvallisuuspoliittisesti mielekäs ratkaisu, miten voidaan teollista yhteistyötä kehittää. Tottakai perimmäinen tarkoitus eli maanpuolustuksen tarpeet tulee täyttyä, Mustajärvi luettelee.

Hankintahinta 7-10 miljardia

Viidennen kauden kansanedustaja muistuttaa, että hävittäjähankintoihin käytetään suuret summat rahaa.

– Hankintahinta on 7-10 miljardia euroa, mikä on valtava summa. Lisäksi tulevat elinkaarikustannukset eli hankintahinnan ero kertautuu elinkaaren aikana.

Mustajärvi on aiemminkin arvostellut hävittäjähankintaa (siirryt toiseen palveluun).

Uusien hävittäjien hankinta on mukana hallitusneuvotteluissa, sillä seuraavan hallituksen odotetaan päättävän asiasta vuonna 2021.

Tarjouskilpailuun vastasi viisi lentokonevalmistajaa: Rafale-hävittäjää valmistava ranskalainen Dassault, Gripen E- hävittäjää valmistava ruotsalainen Saab sekä Eurofighter Typhoonin valmistaja BAE Systems Isosta-Britanniasta sekä F/A-18E Super Hornet -lentokonetta valmistava Boeing ja F-35-hävittäjän valmistaja Lockheed Martin Yhdysvalloista.