Hovioikeus tuomitsi Porvoossa lapsensa puukottaneen miehen murhasta elinkautiseen

Lastaan leikkipuistossa puukottanut mies kiisti murhasyytteen, vaikka myönsi, että tappoi lapsensa.

Lapsisurma
Kynttilöitä Lyseon leikkipuiston portilla.
Porvoon Lyseon leikkipuistoon tuotiin paljon kynttilöitä ja lasten pehmoleluja murhan jälkeen marraskuussa 2017.Petteri Juuti / Yle

Helsingin hovioikeus piti Porvoossa lapsensa murhanneen ranskalaisisän elinkautistuomion voimassa. Hovioikeus katsoi käräjäoikeuden tavoin, että henkirikos tehtiin vakaasti harkiten erityisen raa'alla ja julmalla tavalla.

Nyt 39-vuotias mies löi tytärtään kolme kertaa puukolla porvoolaisessa leikkipuistossa toissa vuoden marraskuussa.

Mielentilatutkimuksen mukaan täydessä ymmärryksessä toiminut isä tuomittiin murhasta myös Itä-Uudenmaan käräjäoikeudessa viime kesänä.

Hän valitti tuomiostaan hovioikeuteen. Miehen puolustuksen mukaan teko ei ollut erityisen raaka tai julma eikä mies suunnitellut tyttärensä tappamista etukäteen. Puolustus myös vetosi miehen psyykkiseen tilaan ja olosuhteisiin, kuten avioeroon ja sitä seuranneeseen asunnottomuuteen.

Tuomittu, Nicolas Mathieu Cherchel myönsi teon tappona, josta voidaan tuomita vankeuteen määräajaksi vähintään kahdeksaksi vuodeksi. Murhasta seuraa aina elinkautinen vankeustuomio.

Mies tuomittiin käräjillä murhan lisäksi pahoinpitelystä, laittomasta uhkauksesta, lapsikaappauksesta ja kotirauhan rikkomisesta. Hovioikeus piti tuomion myös tältä osin voimassa.

Taustalla väkivaltaista käytöstä ja lähestymiskielto

Mies oli häädetty perheen asunnosta ja tuomittu aiemmin vanhemman tyttärensä pahoinpitelystä. Lisäksi äiti oli saanut nuoremman lapsen huoltajuuden. Äiti oli myös hakenut aiemmin syksyllä miehelle lähestymiskiellon, koska tämä oli puhunut perheensä tappamisesta.

Marraskuisen aamun tapahtumat alkoivat, kun äiti oli lähdössä viemään lasta päiväkotiin. Mies nappasi lapsen äidiltä ja vei tyttären leikkipuistoon. Äiti seurasi perässä ja oli samalla koko ajan yhteydessä poliisiin. Poliisit olivat jo leikkipuistossa, kun mies puukotti tytärtään äidin nähden.

Mies kertoi käräjillä, että halusi vain leikkiä lapsen kanssa aamupäivän. Hän vetosi paniikkiin ja hulluuskohtaukseen, jonka sai, kun näki poliisien saapuvan leikkipuistoon.

Oikeuden mukaan isä alkoi lyödä lasta veitsellä jo siinä vaiheessa, kun poliisiautoa vasta pysäköitiin puiston viereen. Tämän näki oikeuden mukaan kolme ihmistä. Oikeus piti miehen tekoa ennalta suunniteltuna ja vakaasti harkittuna. Vakaata harkintaa ilmensivät oikeuden mukaan muun muassa miehen aiemmat uhkailut ja se, että miehellä oli mukanaan veitsi, jolle ei löytynyt uskottavaa selitystä.

Äidille poikkeuksellisen suuret korvaukset

Ohjenuorana korvausten tuomitsemiseen käytetään henkilövahinkoasiain neuvottelukunnan suosituksia. Vuoden 2017 suositusten mukainen korvausasteikko lapsen kuoleman aiheuttamasta kärsimyksestä on 3 000-12 000 euroa. Käräjäoikeus päätyi kuitenkin poikkeamaan suosituksista ja määräsi miehen maksamaan äidille 25 000 euron korvauksen.

Oikeus otti huomioon muun muassa sen, että lapsen äiti oli nähnyt teon. Hovioikeus hyväksyi käräjäoikeuden päätöksen.

- Hovioikeus katsoo, että nyt käsiteltävä asia on lajissaan poikkeuksellinen ja aiheuttanut erittäin suurta kärsimystä äidille, minkä vuoksi kärsimyskorvauksen määrän osalta asteikosta on perusteltua poiketa ylöspäin.

Aiheesta aiemmin:

Porvoon lapsenmurhasta tuomittu vetoaa hovioikeudessa psyykkiseen tilaansa ja eroon – tappoi tyttärensä "voimakkaan pelon vallitsemassa tunnetilassa"

Porvoossa lapsensa puukottanut tuomittiin murhasta elinkautiseen

Tyttärensä Porvoossa puukottanut isä ei kyennyt selittämään tekoaan

Lapsensa Porvoossa tappanutta isää kuullaan tänään oikeudessa – Mies selitti kuulusteluissa, että veitsi vain sattui olemaan mukana

Syyttäjä vaatii elinkautista vankeusrangaistusta Porvoon lapsisurmasta – Mielentilatutkimus: Mies toimi täydessä ymmärryksessä

Isänsä puukottama kolmevuotias lapsi kuoli Porvoossa