Rintasyöpäleikkaukset saavat jatkua keskussairaalassa – keskittämisessä otettiin aikalisä

Kainuun keskussairaalalla on mahdollisuus kasvattaa potilasmääriään ensi vuoden aikana.

leikkaushoito
Hoitaja valmistelee potilasta leikkaukseen.
Jyrki Lyytikkä / Yle

Kainuulaiset voivat päästä jatkossakin rintasyöpäleikkaukseen omaan keskussairaalaan Kajaaniin. Uuden neuvottelutuloksen perusteella leikkauksia ei keskitetä Ouluun, vaan niitä voidaan jatkaa Kainuun keskussairaalassa, jos määrät täyttyvät.

– Tulos on meille iso torjuntavoitto. Leikkaukset saavat jatkua ilman yhteistä potilasohjausta, jos keskittämisasetuksen lukumäärät täyttyvät. Aiemmin se ei ollut selvää, mutta nyt se on kirjattu erikoissairaanhoidon järjestämissopimukseen, Kainuun sote-kuntayhtymän johtaja Maire Ahopelto kertoo.

Kainuun keskussairaalassa tehdään vuosittain noin 80 rintasyöpäleikkausta, kun niitä pitäisi tehdä erikoissairaanhoidon keskittämisasetuksen mukaan 150. Lisää potilaita Kainuun keskussairaalaan pyritään houkuttelemaan lähialueilta, Pohjois-Pohjanmaalta ja Ylä-Savosta. Kajaanissa tehdyissä leikkauksissa on monia asiakkaalle edullisia piirteitä.

– Kainuun keskussairaalan rintasyöpäleikkausten tulokset ovat hyvät ja leikkaukseen pääsee kohtalaisen nopeasti. Meille voi olla myös lyhyempi matka, sillä olemme alueellisesti katsottuna lähin keskussairaala noin 120 000 ihmisen väestöpohjalle, Ahopelto kertoo.

Toteutuneiden leikkausten lukumääriä tarkastellaan uudelleen vuoden 2020 toiminnan perusteella. Kainuun keskussairaalalla on aikaa kasvattaa potilasmääräänsä ensi vuoden aikana.

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Tilaa Läheltä-niminen uutiskirjeemme sähköpostiisi (siirryt toiseen palveluun).

Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti?Lataa se tästä!