Oulun 5G-testiverkko muutettiin avoimeksi verkoksi

5G-puhelimia ei ole vielä kuluttajille myynnissä Suomessa.

Oulu
Robotti
5G-verkkoja voidaan hyödyntää teollisuusrobotiikassa.Juha-Matti Mäntylä / Yle

Oulun yliopiston 5G -testiverkko on nyt siirtynyt laboratorioista katolle eli avoimen 5G-yhteyden aikaan. Ensimmäinen 5G -datayhteys on nyt muodostettu testilaitteiden avulla.

Oulun yliopiston testiverkon ohjelmajohtaja Olli Liinamaa kertoo, että kaikille avoin 5G toimii nyt lähinnä yliopiston kampuksen alueella.

– Avoimella yhteydellä halutaan tukea ja rohkaista yrityksiä tulemaan testaamaan. Yrityksillä voi olla puolivalmiita ideoita 5G-verkkoon liittyen, mutta ei paikkaa missä testata. Ja tämä ei maksa mitään, sanoo Liinamaa.

5G-puhelimia ei ole kuluttajille vielä Suomessa myynnissä, mutta Liinamaa tietää, että esimerkiksi Etelä-Koreassa operaattorit ovat avanneet verkot ja tuoneet puhelimet myyntiin. Ouluunkin näitä puhelimia on päätynyt yksityishenkilöiden hankkimina ja niitä on testattu laboratorioissa.

5G tarjoaa mahdollisuuden katkaista kaapelit monesta sellaisesta kohteesta, jotka tällä hetkellä ovat paikallaan datayhteyksien vuoksi. Koneet, ajoneuvot ja muun muassa mittalaitteet muuttuvat mobiililaitteiksi ja langattomien sensorien käyttö tehostuu.

Avoin 5G-yhteys tarjotaan nyt osana kansallista 5G-testiverkkoekosysteemiä, johon Oulunkin verkko kuuluu.