Kaikkien EU-maiden vaaliennusteet paljastavat: Oikeistopopulismi on nousussa vain muutamassa jäsenmaassa

Vaaliennusteet paljastavat, että oikeistopopulismi on selvässä nosteessa vain muutamassa maassa.

eurovaalit
Kuvakollaasi
Tšekissä nousee Piraattipuolue, Saksassa vihreät ja Italiassa Lega.EPA, Henrietta Hassinen / Yle

Populistit marssivat Euroopassa, mutta niin marssii moni muukin puolue.

Oikeistopopulistit ovat saaneet valtavasti huomiota. Niiden odotetaankin saavan lisäpaikkoja Euroopan parlamenttiin, mutta kun katsoo niiden kokonaismenestystä Euroopassa, ei voi puhua vyörystä.

Vähintään vastaavassa nosteessa ovat vihreät, demarit ja EU-myönteiset uudet puolueet.

Alta voit katsoa, mitkä ovat isoimmat ennustetut nousijat ensi viikonlopun eurovaaleissa. Voit vaihtaa näkymää vanhojen ja uusien jäsenmaiden välillä liu'uttamalla kuvaa.

Karttagrafiikka
Karttagrafiikka

Kartat on koostettu jäsenmaiden tuoreista gallup-tuloksista. Lähteitä on kolme: kansalaisjärjestö Europe Elects (siirryt toiseen palveluun) sekä EU-politiikkaan erikoistuneet tiedotusvälineet Politico (siirryt toiseen palveluun) ja Financial Times (siirryt toiseen palveluun). Ne seuraavat kootusti jäsenmaiden omien tutkimuslaitosten gallupeja.

Populismin aallonharja tulee Italiasta

Isoin lisäys oikeistopopulistien paikkamäärään on luvassa Italiasta.

Siellä sisäministeri Matteo Salvinin johtamasta La Legasta ennakoidaan vaalivoittajaa. Kirjavamman poliittisen agendan Viiden tähden liikkeestä on myös ennustettu vaalimenestyjää.

Lue myös: Näin Salvinin laitaoikeisto yrittää koota kansallismielisiä puolueita yhteen

Espanjassa Vox-puolue on nousemassa viiden suurimman puolueen joukkoon. Saksassa AfD, Vaihtoehto Saksalle -puolue kyttää vaaleissa paikkaa neljän suurimman joukossa.

Hollannissa vasta puolueeksi muuttunut euroskeptinen ajatushautomo FvD (Foorumi Demokratialle) hakee vaalivoittoa. Lisäksi Virossa on nousussa oikeistopopulistinen Ekre.

Mutta muissa maissa nousussa ovat aivan muut puolueet. EU-myönteisille liberaaleille, sosiaalidemokraateille ja vihreille povataan suurimman nousijan paikkaa noin kymmenessä jäsenmaassa.

Pohjoismaista Tanska olisi näissä eurovaaleissa palaamassa demarikomentoon. Suomessa odotetaan tasaista vääntöä demarien, perussuomalaisten, kokoomuksen, keskustan ja vihreiden välillä.

Välimerellä maahanmuuton polttopisteessä Maltalla nousevat demarit, Kreikassa maltillinen keskustaoikeisto. Ranskassa kärkipaikasta taistelevat äärioikeistolaisen Marine Le Penin RN ja liberaalipresidentti Emmanuel Macronin En Marche.

Vihreiden kannattajia juhlimassa vaalitulosta.
Vihreiden juhlintaa Saksan Hessenissä.Ronald Wittek / EPA

Uudet liikkeet valtaavat alaa

Uudet liikkeet valtaavat alaa erityisesti Keski- ja Itä-Euroopassa.

Konservatiivisen Laki ja oikeus -puolueen johtamassa Puolassa punavihreä ja EU-myönteinen Wiosna (Kevät) olisi mielipidemittausten mukaan suurin nousija. Vasta tänä keväänä perustettu Wiosna ajaa muun muassa hiilikaivosten sulkemista ja kirkon erottamista valtiosta.

EU:n yhteisiä arvoja koetelleet Puola ja Unkari eivät ole heilahtamassa aiempaa enempää oikealle. Keski- ja Itä-Euroopassa oikeistopopulistit eivät ole viime eurovaaleihin verrattuna selkeässä nousussa muualla kuin Virossa.

Tšekissä mielipidemittausten kärjessä on Piraattipuolue yhdessä toisen uuden puoleen eli liberaalin ANO:n kanssa.

Romaniassa kypsyminen hallinnon korruptoituneisuuteen on kanavoimassa menestystä kahdelle EU-myönteiselle puolueelle eli URS:lle (Pelastakaa Romania) ja PRO:lle (Romanian puolesta).

Liettuassa voittoon on rynnimässä erikoinen "viherkepulainen" puolue LVZS. Maaseutu ja maatalous ovat maassa yhä merkittävässä roolissa, ja viljelijät ja haja-asutusalueella asuvat ovat löytäneet vihreät muodostaen vastapainon teolliselle maataloudelle. Vastaava puolue löytyy myös Latviasta.

Tutkijat: Kannatus ei ole äänekkyyden veroista

Suomalaiset EU-tutkijat ovat havainneet saman ilmiön. Oikeistopopulisteista riittää puhetta, mutta todellinen kannatus ei tue puhetta voittokulusta ympäri Eurooppaa.

– Italian tilanne vaikuttaa nyt hyvin paljon kokonaistilanteeseen. Oikeistopopulistien paikkalisäys tulee hyvin pitkälle sieltä, sanoo Helsingin yliopiston Eurooppa-tutkimuksen johtaja Juhana Aunesluoma.

– Kyse on aika äänekkäistä ja näkyvistä poliittisista ryhmistä. Nämä ryhmät ovat kuitenkin useimmissa maissa pienempiä kuin keskitien poliittiset puolueet. Italia on poikkeus, sanoo Ulkopoliittisen instituutin johtaja Teija Tiilikainen.

Lue myös: “Voita kahvit Salvinin kanssa” – italialaiset pelaavat La Legan verkkopeliä ja luovuttavat samalla käyttäjätietojaan puolueelle

Tiilikaisen mukaan uusien poliittisten liikkeiden esiinnousu ympäri Eurooppaa on tämän hetken merkittävin ilmiö. Vanhat jakolinjat romukoppaan heittäviä liikkeitä syntyy kuin sieniä sateella, ja ne myös menestyvät.

– Ranska on tästä tyyppiesimerkki. Siellä vanhat puolueet suorastaan katosivat hetkellisesti, ja Macronin uusi puolue En Marche tullee saamaan aika ison ryhmän Euroopan parlamenttiin, Tiilikainen sanoo.

Macronin En Marche on EU-myönteisintä siipeä, vastavoima Le Penin äärikansallismieliselle RN:lle.

Tšekin Piraattipuolueen menestys, Liettuan "viherkepun" nousu tai Slovenian pääministeri Marjan Saricin luotsaaman vasemmistolais-uskonnollis-liberaalin ryhmittymän voittokulku selittyvät sillä, että monipuoluejärjestelmä hakee vielä idässä pitkän kommunistivallan jälkeen muotoaan.

– Puoluejärjestelmät ovat muuttuneet 2010-luvulla Euroopassa nopeammin kuin koskaan aiemmin. Politiikan asialista on muuttunut: ilmastonmuutos ja muuttoliike ovat ruokkineet uudenlaista poliittista organisoitumista, Aunesluoma sanoo.

Italia
Lega-puolueen kannattajia Italiassa.Massimo Lauria / Yle

Vaalitulosta ei ole helppo ennustaa

Oikeistopopulistien on povattu saavan Euroopan parlamenttiin noin 20–30 lisäpaikkaa.

Italia vastaa paikkalisästä lähes yksin, kun sosialistien ja perinteisen oikeistopuolueen Forza Italian ennustetaan romahtavan. Saksan AfD:lle ennustetaan noin viittä lisäpaikkaa ja Espanjan Voxille samaa.

Saksassa vihreille on ennustettu enemmän lisäpaikkoja kuin AfD:lle, ja Espanjassa lisäpaikkoja saisi myös johtava sosialistipuolue.

London School of Economicsin tutkijat Nicolò Fraccaroli ja Nils Hernborg varoittavat kuukauden takaisessa blogikirjoituksessaan (siirryt toiseen palveluun), että sekä vihreiden että oikeistopopulistien kannatus voi nousta eurovaaleissa kansallisia mielipidemittauksia suuremmaksi.

– Eurovaaleja pidetään maiden omiin vaaleihin verrattuna toisen luokan vaaleina. Tämä muuttaa äänestämistä. Eurovaaleissa uudet ja pienet puolueet tapaavat pärjätä paremmin kuin isot, hallitsevat puolueet, tutkijat kirjoittavat.

Lue lisää:

Lisää Trump- ja Venäjä-myönteisyyttä, vähemmän eurooppalaisuutta? Näin ääriryhmien vaalivoitto vaikeuttaisi EU-parlamentin työtä

Kuka saa kulmahuoneen ja kuka ei löydä yhtään ystävää? Katso kahdessa minuutissa, millainen draama europarlamentissa alkaa heti vaalien jälkeen

Pimeyden ytimessä - Ylen erikoisartikkeli kertoo, miksi hyljeksitystä Euroopan parlamentista pitäisi puhua paljon enemmän kuin siitä puhutaan