1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. jätehuolto

Meri-Lapissa testataan muovi- ja pahvijätteen keräämistä suoraan kotitalouksista – kokeilu alkaa heinäkuussa

Pilottiin valitaan ainakin yksi asuinalue. Asukkaat saavat pihalleen keräysastian maksutta.

Kuva: Karoliina Marttala

Meri-Lapissa aletaan kokeilla muovin ja kartongin keräämistä kotitalouksilta. Heinäkuussa alkavaan pilottiin valitaan yksi tai useampi asuinalue.

– Tarkoitus on valita pilottialue, jossa rakennukset ja kiinteistöt sijaitsevat suhteellisen tiivisti. Aiomme näyttää toteen, kuinka helppoa muovin kerääminen on, Kemin Vilmilän Ekoaseman toimipistejohtaja Esa Pekkala kertoo.

Kokeiluun osallistuvat ihmiset saavat pihalleen muovikierrätykseen tarkoitetun jäteastian maksutta. Mahdollista on myös ottaa yhteinen keruuastia naapurin tai naapureiden kanssa.

– Kun jäteastia on lähellä kotia, kierrättäminen on helppo hoitaa, Pekkala kuvaa.

Pilotti kestää kolme kuukautta. Tavoitteena on, että lähitulevaisuudessa muovin kerääminen olisi mahdollista kaikissa Meri-Lapin kotitalouksissa.

Lajittelu vähentää rahanmenoa

Pekkala vakuuttaa, että lajittelun ansiosta omakotitaloasukkaat voivat harventaa palavan jätteen tyhjennyskertoja.

– Palava jäte vähenee huomattavasti. Muovijätteeseen tulee kierrätysmaksu, mutta se on edullisempi kuin palavan jätteen tyhjennysmaksu, Pekkala kertoo.

Pekkalan mielestä jätehuoltomääräykset eivät ole Meri-Lapissa ajan tasalla.

– Varsinkin muovin jätehuoltomääräykset laahaavat perässä. Jätehuoltomääräyksissä pitäisi olla suoraan maininta, että materiaali kierrätetään. Esimerkiksi Oulussa asia pelaa täysin.