Nämä viisi asiaa tiedetään Porin kerrostalopalosta

Keskuskartanoksi kutsutussa kerrostalossa keskiviikkona syttynyt suuri tulipalo saatiin yöllä sammutettua Porissa. Evakuoidut asukkaat voivat joutua odottamaan kaksikin viikkoa kotiin pääsyä.

tulipalot
Keskuskartanon palo Porissa
Keskuskartanon palo Porissa

1. Palo alkoi tiettävästi ullakolta

Tulipalo syttyi 10-kerroksisen Keskuskartanon itäpäässä, josta se levisi kattoa pitkin länteen talon toiseen päähän ja ylimmän kerroksen kahteen asuntoon. Poliisi on aloittanut syttymissyyn tutkinnan. Nähtävästi palo sai alkunsa rakennuksen ullakolla, jossa on varastotiloja ja sauna.

Keskuskartano palaa Porissa.
Alkuvaiheessa Keskuskartanossa paloi itäinen osa rakennuksen kattoa.Anni Lähde

Keskuskartanon palon sammutustyöt jatkuivat koko yön. Rakennuksessa on noin 160 asuntoa ja liiketiloja alakerroksissa.

2. Kaikki asukkaat evakoitu

Pelastuslaitoksen mukaan kaikki asukkaat saatiin evakoitua palavasta rakennuksesta ja kuolonuhreilta vältyttiin. Viisi henkilöä vietiin tarkistettavaksi sairaalaan savun hengittämisen ja uupumuksen vuoksi. Bussilastillinen asukkaita kuljetettiin tilapäismajoitukseen Yyterin hotelliin, koska keskustan hotellit olivat palon aikaan täynnä.

Hotelliin evakoidun Jere Sopenkiven mukaan yö evakkona meni hyvin: ruokaa ja hygieniatuotteita oli tarjolla illan aikana. Mukaan asunnosta tarttui vain lompakko, puhelin ja avaimet.

– En lähtenyt kiireellä enkä tajunnut, ettei sisälle enää pääse. Vaatteita ja puhelimen laturin haluaisin hakea kotoa, Sopenkivi kertoo.

Pelastuslaitos on evakuoinut asunnoista myös lemmikkieläimiä, joita asukkaat joutuivat jättämään lähtiessään asuntoihin.

Porilainen Jere Sopenkivi.
Keskuskartanossa asuva Jere Sopenkivi suhtautuu rauhallisesti tulipalosta johtuvaan evakkoon Yyterin hotellissa.Mari Kahila / Yle

3. Suurimmat vahingot ylimmissä kerroksissa

Päivystäjä palomestarin Tero Järvelän mukaan Keskuskartanon kattorakenteet ja ullakkokerros ovat tuhoutuneet täysin. 10-kerroksisen rakennuksen ylimmissä kerroksissa on lähes kuivia asuntoja, mutta osassa on sammutusveden aiheuttamia pahoja vahinkoja.

– 8. kerroksesta alaspäin vahingot ovat pienempiä. Mitä alemmas mennään, sitä puhtaampia asuntoja on. Talo on näillä näkymin ihan pelastettavissa, Järvelä kertoo.

Palomiehet sammuttamassa Keskuskartanon paloa Porissa.
Keskuskartanon sammutustyöt jatkuivat yöhön saakka.Katja Halinen / Yle

4. Asunnot eristetty toistaiseksi

Viranomaiset ovat eristäneet asunnot tutkinnollisista syistä, eivätkä asukkaat pääse käymään kodeissaan toistaiseksi.

Pohjola Vakuutuksen Satakunnan ja Pirkanmaan vahinkopäällikkö Jarmo Manninen veikkaa, että asukkaat joutuvat odottamaan ainakin pari viikkoa kotiin pääsyä.

– Rakennus täytyy saada kiireellisesti huputettua, jotta vesi ei sada sisään. Huputuksen aikana ihmisiä ei voi päästää edes niihin asuntoihin, jotka eivät ole vahingoittuneet. Huputus voi kestää parikin viikkoa, Manninen kertoo.

Manninen arvioi koko talon remontin kestävän ainakin puoli vuotta.

5. Kriisiapua tarjolla

Satasairaala on avannut kriisipuhelimen, jonka numero on 02 6277 421. Numerosta voi tiedustella sairaalaan tuotujen omaisten tilaa.

Suomen Punaisen Ristin Satakunnan piiri ja vapaaehtoiset antavat apua evakuoitaville, jotka saavat tarvittaessa henkistä tukea, ruokaa ja vaatteita. Koulutetut vapaaehtoiset tarjoavat keskusteluapua ja tukea Punaisen Ristin Porin osaston koulutustilassa osoitteessa Pohjoispuisto 2 tänään torstaina klo 18 saakka.

Porin Teljän seurakunta tarjoaa keskusteluapua ja henkistä tukea Teljän kirkossa klo 19 alkaen tänään torstaina. Myös lastenhoitoapua järjestetään seurakunnan tiloissa tarvittaessa.

SPR:n piirin toiminnanjohtaja Paula Ilénin mukaan myös kriisiavun antamiseen on varauduttu.

Perusturvajohtaja Terttu Nordman kertoo, että Porin perusturvan sosiaalipäivystys on valmiudessa auttamaan evakuoituja asukkaita.

Lisää aiheesta:

Porin suuresta kerrostalopalosta evakuoitu: "Ehdin ottaa mukaan vain pojan hammasraudat"

Poliisi: Tutkinnan turvaamiseksi asukkaat eivät pääse toistaiseksi palon runtelemaan Porin Keskuskartanoon

Porin Keskuskartanon tulipalo on saatu pääosin sammutettua – bussilastillinen asukkaita evakuoitiin hotelliin