Hyppää sisältöön

Yliopistojen rahoitukseen raju "ideologinen" leikkaus Brasiliassa – Bolsonaro: Sosiologeista ja filosofeista ei ole mitään hyötyä

Keskiviikkona eri puolilla Brasiliaa kymmenet tuhannet ihmiset osoittivat mieltään koulutusleikkauksia vastaan.

Muun muassa opiskelijat ja professorit osoittivat keskiviikkona mieltään eri puolilla Brasiliaa. Kuvan mielenosoittajat marssivat pääkaupungissa Brasíliassa. Kuva: Joedson Alves / EPA

Kymmenet tuhannet ihmiset ovat osoittaneet mieltään koulutussäästöjä vastaan eri puolilla Brasiliaa. Presidentti Jair Bolsonaron hallinto on päättänyt säästöistä ja rahoituksen uudistamisesta, minkä seurauksena rahaa siirretään yliopistoilta peruskoulutukseen. Yliopistot menettävät uudistuksessa 30 prosenttia nykyisestä rahoituksestaan.

– Koulutus ei ole kulu, vaan investointi, kuului yksi iskulauseista yliopisto-opiskelijoiden ja professorien mielenilmauksessa pääkaupunki Brasíliassa.

Globo TV:n mukaan mielenosoituksia järjestettiin keskiviikkona yli 200 paikkakunnalla eri puolilla Brasiliaa. Useat koulut ja yliopistot peruivat opetuksen keskiviikkona protestoidakseen säästöjä vastaan. Virallista arviota protesteihin osallistuneista ei ole julkaistu, mutta järjestäjien mukaan pelkästään São Paulossa marssi 150 000 ihmistä.

Kyseessä oli ensimmäinen maanlaajuinen mielenilmaus vuoden alussa presidentiksi noussutta Bolsonaroa vastaan.

Koulutusleikkauksia vastustavat opettajat ja opiskelijat ovat presidentti Jair Bolsonaron mielestä hyödyllisiä idiootteja. Kuva: Fernando Bizerra Jr. / EPA

Presidentin arvostelijoiden mielestä koulutussäästöihin ei ole muita kuin ideologisia syitä. Bolsonaro on muun muassa todennut, ettei sosiologien ja filosofien kouluttamisesta ole yhteiskunnalle mitään hyötyä.

Opetusministeri Abraham Weintraub syyttää säästötarpeesta edellisiä hallituksia, jotka ovat romahduttaneet maan talouden.

Keskiviikon protesteja Yhdysvaltain-matkallaan kommentoineen presidentti Bolsonaron mielestä mielenosoitukset ovat vasemmiston masinoimia ja mielenosoittajat imbesillejä ja hyödyllisiä idiootteja.