1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Hyrynsalmi

Kainuussa sairastuu vuosittain 20 työikäistä muistisairauteen – pahimmillaan he jäävät kotinsa vangiksi

Työikäisenä muistisairauteen sairastuneet ovat väliinputoajien joukko. Palveluja ei juuri ole.

Hyrynsalmi
Kaksi naista kävelee sateessa sillalla.
Muistisairaus vaikuttaa koko perheeseen.Timo Sihvonen / Yle

Työikäisenä muistisairauteen sairastunut on Kainuussa vaikeuksissa, sillä häneltä puuttuu palvelupolku, joka tukisi kuntoutusta ja toimintakyvyn säilymistä sekä ennaltaehkäisisi sairauden etenemistä.

– He ovat väliinputoajien joukko. Silloin, kun diagnoosi sairastumisesta tulee, tarvitaan esimerkiksi neuropsykiatrista tukea. Tukea tarvitsevat myös puoliso ja perhe, kertoo Lea Torvinen Kainuun muistiyhdistyksestä.

Vuosittain Kainuussa sairastuu 20 työikäistä ihmistä muistisairauteen. Sairastumiseen voivat vaikuttaa liiallinen aivojen kuormittaminen, joka seuraa huonosta unen laatusta, stressistä, alkoholista tai liian vähäisestä liikunnasta.

– Taustalla voi olla myös työtapaturma tai vapaalla sattunut pään onnettomuus, joka tuottaa ongelmia muistin toiminnalle. Tietty alue aivoissa ei toimi, Torvinen sanoo.

Työikäisen muistisairaus on vaikeaa koko perheelle, sillä hyvin usein puolisosta tulee omaishoitaja. Se vaikuttaa esimerkiksi työssä käyvän omaisen arkeen.

– Kainuusta ei löydy paikkaa, jonne työikäisen muistisairaan voisi viedä omaisen työpäivän ajaksi. Hyvin usein muistisairaus vie ihmisen ajokortin, jolloin hänestä tulee kotinsa vanki, Torvinen kertoo.

Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä (siirryt toiseen palveluun)!

Lue seuraavaksi