1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Lapin yliopisto

Tapani Rantalan teos lahjoitettiin Lapin yliopistolle

Teos on sijoitettu Lapin yliopiston pääaulaan.

Taiteilija Tapani Rantala (vasemmalla) ja Lapin yliopiston rehtori Mauri Ylä-Kotola Tietäjien aika -teoksen edessä. Kuva: Marko Junttila.

Lapin yliopisto on saanut lahjoituksena Tapani Rantalan Tietäjien aika -teoksen. Lahjoittajat ovat Sava-Group, Lapin Kansa ja Santa’s Hotels.

Teos on sijoitettu Lapin yliopiston pääaulaan.

Taiteilija Tapani Rantalan mukaan teoksessa yhdistyvät Lapin ja yliopiston nykyaika, historia ja mytologia.

– Muinaissuomalaisessa ja saamelaisessa mytologiassa henkisen rakenteen välittäjinä olivat noidat ja samaanit. Nykyaikaan siirrettynä henkinen rakenne on yliopisto ja nykytiede. Teos kuvaakin näiden kohtaamista, Rantala sanoo yliopiston tiedotteessa.

Teoksen etualalla on tiedon virran äärellä joukko yliopiston professoreita ja kehitykseen vaikuttaneita henkilöitä vuosikymmenten varsilta. Heidän taustallaan on Lapin ympäristöä, luonnonkohteita ja eläimistöä sekä mytologisia elementtejä kertomassa ja muistuttamassa Lapin historiasta, tarinoista sekä Lapin luonnon säilyttämisestä ja puhtaudesta.

Lapin yliopisto rehtori Mauri Ylä-Kotola kuvailee teosta "transsendentaaliseksi eliö-ympäristöjärjestelmäksi".

– Transsendentaalisuus ilmenee teoksessa niin, että siinä on läsnä sekä nykyisiä että edesmenneitä yliopiston tutkimukseen ja kehitykseen vaikuttaneita ihmisiä yli ajan rajojen. He muodostavat ympäristönsä ja sen elementtien kanssa eliö-ympäristöjärjestelmän: he ovat suhteessa ympäristöön ja ympäristö henkilöiden kautta Lapin yliopistoon. Täten teos kuvaa osaltaan alueen ja ihmisten vuorovaikutusta, Ylä-Kotola toteaa.

Teos julkistetaan yleisölle Lapin yliopiston pääaulassa lauantaina 18. toukokuuta kello 15 alkaen. Tilaisuus on avoin kaikille kiinnostuneille.

Ylitornion Pessalompolossa syntynyt Tapani Rantala tunnetaan Lappi-aiheisista maalauksista ja muotokuvista.