1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. lukeminen

Huoli kielellisestä kehityksestä – neuvoloista kirjakasseja vauvoille

Neuvolat jakavat kaikkiaan yli 100 000 lastenkirjaa seuraavan kolmen vuoden aikana.

Ääneen lukeminen luo myös turvallisuudentunnetta ja läheisyyttä lapsen ja vanhemman välille. Kuva: Albert Shakirov / AOP

Vauvaperheet saavat jatkossa neuvolatarkastuksessa kirjakassin, jolla kannustetaan perheitä lukemaan ääneen heti lapsen ensi kuukausista alkaen.

Suomen Kulttuurirahaston ja Lukukeskuksen yhteisen hankkeen kirjakassit lähtevät ensi viikolla jaettaviksi neuvoloiden toimipisteisiin.

– Kirjakassista löytyy muun muassa lorukirja vauvalle ja vanhemmalle, iltasatukokoelma isommalle lapselle, hauskat lorukortit ja kutsukortti kirjastoon, kertoo Lukukeskuksen hankepäällikkö Emmi Jäkkö Radio Suomen Päivä –ohjelman haastattelussa.

Jäkkö muistuttaa, että ensimmäinen vuosi on tärkeä lapsen kielellisen kehityksen aktivoimiseksi. Tutkimusten mukaan säännöllisesti ääneen lukeminen kehittää lapsen sanavarastoa, tukee lapsen sosiaalisia taitoja ja vaikuttaa ratkaisevasti lapsen tulevaan koulumenestykseen ja lukutaitoon.

– Oman vanhemman tuttu puhe sekä lorujen poljento ja rytmi ovat parasta ravintoa vauvan kielelliselle kehitykselle.

Lapselle ääneen lukeminen luo myös turvallisuudentunnetta ja läheisyyttä lapsen ja vanhemman välille.

Lukulahja lapselle –hanketta (siirryt toiseen palveluun) edeltänyt kysely lähes 40 paikkakunnan neuvolaan paljasti, että yli puolet terveydenhoitajista koki lasten kielellisen kehityksen heikentyneen. Noin neljännes vanhemmista lukee usein lapsilleen.

– Neuvoloissa on huomattu pientä heikkenemistä lapsen ja vanhemman välisessä vuorovaikutuksessa. Osa neuvoloista on jopa ilmaissut huolensa kielellisestä kehityksestä, Jäkkö sanoo.

Aluksi kirjakassit jaetaan kaikille tänä vuonna syntyville, mutta kokonaisuudessaan hanke tavoittaa kolme ikäluokkaa eli 2019-2021 syntyvät.

Lue myös:

Nuorten lukuharrastus jakautuu yhä voimakkaammin Suomessa – osa koululaisista ahmii kirjoja, osaa lukeminen ahdistaa

"Lukeminen ei ole rangaistus!" – näillä 10 keinolla suomalaiset saavat lapsensa lukemaan