Tekoäly nopeuttaa diagnooseja ja ohjaa yksilöllisempään hoitoon terveydenhoidossa – kone kertoo jo uniapneapotilaan voinnista etänä

Tekoälyn tekemien ennustemallien avulla ihminen voisi nähdä erilaisten elämäntapojen tuloksen ennakkoon.

tekoäly
Potilaalle  laitetaan hengitysmaskia.
Tyksin konsultoiva hengitysvajehoitaja Susanna Aalto opastaa turkulaista Seija Engströmiä uniapneassa käytettävän hengitysmaskin käytössä. Rosa Huuska / Yle

Turkulainen Seija Engström kokeilee hengitysmaskin laittamista kasvoilleen sairaanhoitajan avulla. Turun yliopistollisen keskussairaalan keuhkosairauksien poliklinikalla hengitysmaskia käytetään muun muassa uniapnean hoidossa.

Jos potilas saa hengitysmaskin uniapnean hoitoon kotikäyttöön, henkilökunta voi seurata sen käyttöä etänä tietokoneen avulla. Tämän mahdollistaa tekoäly.

Hoitaja voi seurata potilaan ylipainemaskin käyttötietoja ja arvoida sen antamaa hoitoa.

– Laite tallentaa tiedot automaattisesti aina, kun maskia käytetään. Se mahdollistaa isommat seurantamäärät ja lisää myös potilaiden turvallisuudentunnetta kotona, sanoo Tyksin konsultoiva hengitysvajehoitaja Susanna Aalto.

Mikä ihmeen tekoäly?

– Tekoälyn voi ajatella laitteeksi tai tietokoneohjelmaksi, joka mahdollistaa nopeamman diagnosoinnin ja yksilöllisemmän hoidon terveydenhuollossa, kertoo Auria Tietopalveluiden johtaja Arho Virkki.

Auria Tietopalvelu toimittaa tutkijoille dataa lääketieteellistä tutkimusta varten ja on viralliselta nimeltään Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin Tietopalvelut -yksikkö.

Mies ulkona sinisessä paidassa.
Auria Tietopalvelun johtaja Arho Virkki.Rosa Huuska / Yle

Virkki kertoo Auria Tietopalveluissa meneillään olevasta projektista, joka voisi tulevaisuudessa nopeuttaa ensiapuun tulevan potilaan hoitoa.

– Tekoäly pystyy käymään läpi nopeasti esimerkiksi kolmiulotteisen viipalekuvauksen ja kertomaan lääkärille, jos henkilöllä on keuhkoveritulppa.

Tekoäly on nopea tulkitsemaan kuvia ja auttamaan diagnoosissa. Potilas saa tällöin nopeammin oikeanlaista hoitoa.

Tekoäly nopeuttaisi hoitoa

Arho Virkki sanoo, että tekoälyn uskotaan toimivan tulevaisuudessa vahvemmin päätöksenteon tukena ihmisen kanssa.

– Tekoälyn hyviä puolia on se, ettei se väsy. Automaatio mahdollistaa raskaiden ja monimutkaisten töiden siirtämisen koneelle. Se voisi jättää hoitohenkilökunnalle enemmän aikaa itse potilaan hoitoon, visioi Virkki.

Kuulostaa hyvältä, mutta aivan ongelmaton ei tekoälykään ole.

– Sillä ei ole etiikkaa eikä moraalia. Se toimii mekaanisesti eikä punnitse esimerkiksi eettisiä kysymyksiä, muistuttaa Virkki.

Tekoälyn voi ajatella laitteeksi tai tietokoneohjelmaksi, joka mahdollistaa nopeamman diagnosoinnin ja yksilöllisemmän hoidon terveydenhuollossa.

Arho Virkki

Tekoäly vaatii paljon tietoa ja muuttujia, jotta se pystyy tekemään tilastollisesti oikeita päätelmiä. Tietokone voisi esimerkiksi auttaa löytämään erityyppisiä syöpiä, jolloin potilaan hoito voisi nopeutua. Tekoäly terveydenhuollossa mahdollistaisi isojen datamassojen automaattisen käsittelyn, joka taas mahdollistaisi entistä nopeamman diagnosoinnin ja yksilöllisemmän hoidon.

Tekoäly voi jopa ennakoida tulevaa

Röntgenkuvien, kolmiulotteisten viipalekuvien ja patologian leikekuvien analysointi on terveydenhoidossa arkipäivää. Arho Virkin mukaan tekoäly voisi jo viiden vuoden kuluttua tukea hoitohenkilökuntaa hoitopäätöksissä, joita he kuvien kanssa tekevät.

Tulevaisuuden toive on saada tekoäly vielä tehokkaammin mukaan esimerkiksi diabeteksen hoitoon. Jo nyt potilaat voivat käyttää esimerkiksi käsivarteen ammuttavaa sensoria, joka mittaa veren sokeritasapainoa.

Jatkossa pitäisi päästä esimerkiksi siihen, että jo olemassa olevia rekistereitä voitaisiin yhdistää. Suurten tietomassojen avulla voitaisiin Virkin mukaan ehkäistä riskihenkilöiden sairastuminen diabetekseen.

– Kun tekoäly tähtää ennakointiin, säästää se myöhemmissä terveydenhuoltokustannuksissa.

Hoitaja katsoo tietokoneen ruutua.
Tyksin konsultoiva hengitysvajehoitaja Susanna Aalto katsoo potilaan uniapneassa käyttävän hengitysmaskin etätietoja.Rosa Huuska / Yle

Virkin toiveissa on, että tekoäly palvelisi ihmistä kokonaisuutena. Että tulevaisuudessa potilaan kanssa voitaisiin tarkkailla hänen terveysmaisemaansa. Sillä Virkki tarkoittaa potilaan koko historiaa.

– Voitaisiin katsoa, miten elämä on mennyt, missä kohtaa sairaus alkoi ja miten sitä on hoidettu.

Tekoälyn avulla voisi verrata ihmisen terveystietoja muiden tietoihin ja jopa ennakoida tulevaa. Ennustemallien avulla ihmisille voisi näyttää erilaisten elämäntapojen tuloksen eli konkretisoida ihmisille heidän terveydentilaansa ennakkoon.

– Pystytään antamaan luotettavia ennusteita ja näyttämään asia numeroiden valossa ja graafisesti, Virkki sanoo.

Lue lisää:

Tekoäly voi mullistaa syövän hoitoa – Kasvain saatetaan havaita uusilla menetelmillä entistä pienempänä

Diabeteksen hoito on mullistunut – ei enää päivittäisiä verinäytteitä sormenpäistä